Народна странка

Алексић Синиши Малом: Одговараћете за пљачку буџета, задужили сте Србију више него сви после Тита заједно

Алексић Синиши Малом: Одговараћете за пљачку буџета, задужили сте Србију више него сви после Тита заједно

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да власт планира „невиђену пљачку буџета“ за 2023. годину и да је корупција попримила незамисливе размере, а да је „режим СНС-а задужио Србију“ више него све владе у последњих 40 година.

„Верујем да ће ускоро доћи дан када ћете одговарати пред судом и пред законом због пљачке. Власт Александра Вучића задужила је грађане Србије више него Милошевић, Тадић, Коштуница и Ђинђић заједно – највише после Јосипа Броза Тита. Следеће године планирате да задужите грађане за још 11 милијарди евра, што је више него за цео мандат Мирка Цветковића од 2008. године до 2012. године“, рекао је Алексић на седници Скупштине Србије на којој се расправља о буџету за 2023. годину.

„Суштина је да Србија срља у дужничко ропство и овај буџет гура грађане у дужничко ропство. У буџету нема ниједне антиинфлаторне мере што значи да нас чека катастрофа“, додао је Алексић.

Алексић је навео да велике послове који се финансирају из буџета по правилу добија фирма „Миленијум тим“, блиска министру финансија Синиши Малом.  

„’Миленијум тим’ ће градити Национални стадион од 540 милиона евра. Рушење Старог савског моста – подизвођач ’Миленијум тим’. То је фирма у којој је Мали био ангажован, а његов рођени брат користио је аутомобил и стан те фирме. Имате одличне односе са њима, а они све послове добијају из буџета и раде гасификацију без тендера“, рекао је Алексић.

„Нећете се смејати када дође време да разговарамо о овоме на другачији начин“, рекао је Алексић Синиши Малом и Ани Брнабић.

Алексић је питао Малог да ли му је позната фирма „АБЛ солвент“ и ко је Давор Мацура и да ли нешто зна о Алта банци.

„Они су власници 107 објеката широм Србије. Агенција за осигурање депозита је продала државну имовину вредну 1,82 милијарде евра за 51 милион евра, и то је купио губиташ ’АБЛ солвент’ који се бави откупом ненаплативих потраживања од банака. Само хипотека за Беобанке на ИМТ-ом је 60 милиона евра, и ту сте предвидели градњу 5.000 станова на 150.000 квадратних метара. Фирма губиташ је власник ИМТ-а а Синиша Мали је и те како одговоран за то“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да су грађани схватили да власт манипулише подацима и мења методологију рачунања бруто друштвеног производа, а истина је да је буџетски дефицит 264 милијарде динара и да ће он бити попуњен новим задуживањима.

„До краја следеће године сваки грађанин Србије биће задужен 6.000 евра, а Србија је једна од најнеразвијених држава у Европи“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да ће „невиђена пљачка буџета“ бити спроведена и кроз „разне ај-ти (ИТ) услуге“, за које је планирано девет милијарди динара.

„Највећи део иде преко Министарства финансија. Неке од њих су већ реализоване или је у току реализација – 503 милиона динара за проширење система за пословно извештавање Управе за трезор, посао је добила Информатика МДС информатички инжењеринг. Информатика је добила 479 милиона динара за обједињавање рачуноводствених информационих система. Лиценце за техничку подршку надоградње е-фактура, опет Информатика 117 милиона динара“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Министарство финансија платило је софтвер за праћење уговора 356 милиона динара предузећу МДС Информатички инжењеринг, а за одржавање система за консолидацију података 295 милиона, а фирми Асеко, у којој је радио брат премијерке Ане Брнабић платило је 136 милиона динара ове године“, рекао је Алексић.  

Алексић је додао да је власт продала све што је вредело у Србији – ПКБ, ЈАТ, руднике, институте… А да су на продају остали још ЕПС и Телеком.

„ЕПС је био један био један од стубова привреде Србије и извозио је струју лети и био мотор привредног развоја док нисте одлучили да власника печењаре Милорада Грчића поставите за директора, па сте онда сте распродали резерве угља да бисте могли да кажете како имате добре економске показатеље“, рекао је Алексић.

„Шта је план за ЕПС? Прво сте га уситнили на мале системе, па сте довели власника печењаре за директора, па сте уместо угља трошили глину наливену мазутом, па сте га претворили у губиташа. ЕПС је уплаћивао 1,9 милијарди динара у буџет, а сада му ми дајемо милијарду. Сада сте довели Норвежане и претварате га у акционарско друштво да бисте могли да крчмите део по део“, закључио је Алексић.