Народна странка

Алексић: Зауставимо раскопавање Србије које може да уништи природу и здравље

Алексић: Зауставимо раскопавање Србије које може да уништи природу и здравље

Народна странка позвала је данас друге организације и групе грађана да се заједно супротставе рударском "раскопавању" Србије, које може неповратно да уништи животну средину и изазове последице по здравље људи, упозоривши да се над Србијом "надвила велика опасност".

"Оно што се може чути је да Влада Србије планира да омогући да компанија Рио Тинто отпочне велико копање литијума. То није проблем само за лознички крај и Мачву, већ се иде корак даље, па сад и неке друге компаније добијају лиценце за истраживање литијума у Србији", рекао је потпредседник НС Мирослав Алексић на конференцији за новинаре, набрајајући места где се планира отварање рудника.

По његовим речима, потребних одговора власти нема "већ треба да верујемо на реч Рио Тинту да ће све остати чисто, да ће природа бити нетакнута, а нико није рекао који ће се системи заштите користити и где је досад то било у свету урађено у позитивном смислу, па да можемо да погледамо".

Показујући мапу са сајта те компаније, како је навео, Алексић је рекао да се виде локалитети где она у свету има руднике или их је имала, али "на европском континенту једина локација за њен рудник је у Србији".

"Зар то није питање - зашто земље Европске уније са чврстим регулативама нису до сада кренуле у тај, како нас влада уверава, исплатив посао ископавања литијума? Њега има и у Немачкој, Аустрији и у другим земљама, али ником не пада на памет да раскопава, уништава своје реке, ваздух, читаву екологију, већ очекују да га добију с друге стране, како би од њега правили батерије", рекао је Алексић.

Он је рекао да је рудна рента у Србији свега три процента од оствареног прихода компаније, па би Србија тако добила шест до седам милиона евра годишње, док је "један софтвер Министарство финансија платило 60 милиона евра".

"Рио Тинто је, како се мени чини, озбиљна компанија која на сваки могући начин покушава да уђе у оне земље где нема система и које су подложне корупцији. Србија је једна од ретких земаља на европском континенту у којој се корупција развија као коров и који овај режим залива сваког дана. И за њих је то идеално тло, уђу и полако корумпирају и праве амбијент да могу да овде раде шта хоће", рекао је Алексић.

(Бета)