Народна странка

Алексић: Србија на прекретници, челници власти планирају одлазак из земље када је разоре

Алексић: Србија на прекретници, челници власти планирају одлазак из земље када је разоре

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је „Србија на прекретници“ и да су избори „само средство помоћу којег власт злоупотребом закона разара Србију“.

„Последица нелегитимне власти и парламента без опозиције је то што данас говоримо да ће ’Рио Тинто’ раскопати Мачву и уништити Дрину и Саву, а другим фирмама је експресно дата дозвола за истраживање литијума у Прањанима, Косјерићу… Пољопривредно земљиште се распродаје странцима, а домаће фирме су уништене“, рекао је Алексић телевизији Нова С.  

„Избори регулишу све то. Не може се екологија решити тако што ћемо рећи да нећемо да се бавимо политиком. Грађани Србије би требало да се подигну и да се заједно боримо да не бисмо дошли у ситуацију која нам се смеши“, истакао је Алексић.

Алексић је додао да су они који владају Србијом и „пљачкају је последњих девет година себи припремили виле и станове широм света“.

„Они вероватно планирају да оду једног дана, када оставе земљу распродану, реке ставе у цеви и посеку шуме, а нама да оставе да се патимо овде. Србија није њихова више него што је свих нас“, рекао је Алексић.

Упитан о најави промене изборних закона и евентуалном враћању цензуса за улазак у парламент на пет одсто освојених гласова на изборима, Алексић је одговорио да је промена цензуса „небитна ако опозиција жели да победи власт на изборима“.

„Најава промене изборних закона пре почетка преговора власти и опозиције о изборним условима уз посредовање ЕУ је катастрофа. Не може се говорити о преговорима а да власт најављује измену изборних закона. Власт не може на своју руку да мења законе пре преговора како би је те измене што мање коштале. Ако промене законе пре преговора, онда то неће бити преговори о изборним условима“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је неопходна измена свих изборних закона како би се „спречиле злоупотребе СНС-а“.

„Не може да буде носилац изборне листе неко ко није кандидат на изборима за које се та листа подноси, а председник Србије и СНС-а Александар Вучић је сада носилац свих листа. То правило мора да важи не само за Вучића, него за све“, рекао је Алексић.

„Министарска трговине и телекомуникација Татјана Матић предложила је персонализовани пропорционални изборни модел по којем би грађани гласали за листе али и за кандидате, а за то се залаже и Народна странка“, додао је Алексић.

Алексић је навео да опозиција у заједничкој платформи за изборне услове има „јасне захтеве за измену закона и одредби које се односне на Републичку изборну комисију и надаље“.

Потпредседник Народне странке је рекао да укрупњавање опозиције „сада није тема“, али да се морају договорити сви којима је циљ да Србију „избаве од режима СНС-а“.

Данас опозиција мора да ради на терену и то је кључно. Народна странка то ради годину дана уназад и позивам и друге опозиционе странке да то чине. Не може се опозиција борити против режима из Старог града и Врачара, мора да иде у Лесковац, Врање и Сомбор и да припреми 17.000 контролора који ће чувати гласачке кутије на дан избора“, закључио је Алексић.