Народна странка

Алексић у Рачи: Власти Национални стадион вреднији од милион и по пољопривредника

Алексић у Рачи: Власти Национални стадион вреднији од милион и по пољопривредника

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас у Рачи да је „апсолутно ненормално“ да власт усред кризе за градњу Националног стадиона издваја више него за пољопривреду од које живи у Србији живи милион и по људи.

„Држава ће новцем грађана из буџета платити Национални стадион 800 милиона евра, а за све субвенције пољопривреди биће издвојено 700 милиона евра“, рекао је Алексић на трибини у Рачи.

Алексић је додао да Србија има готово пет милиона хектара обрадивих ораница, што је три пута више од Холандије, која има тек колико Војводина, али да у Холандији постоји систем који је омогућио да пољопривредници живе добро од свог рада, док се „српски сељак мучи да опстане“.

Потпредседник Народне странке је навео да грађани Раче само за плате локалних функционера дају 20 милиона динара, а ти функционери су одлучили да из општинске касе, коју пуне грађани, за пољопривреду издвоје само пет милиона динара.

„То је слика које говори о томе како СНС види власт и државу, а риба смрди од главе, па се још горе понашају они у републичкој власти. Нема никакве стратегије, него новац грађана немилице бацају по сопственом нахођењу на непотребне ствари“, рекао је Алескић.

Алексић је истакао да не може председник Србије Александар Вучић да одлучује да ли ће Србија бити пољопривредна или рударска земља, него народ, јер се то тиче народа.

„Сваког дана у Србији једно дете оболи од рака, а Вучић каже да му је много жао што Рио Тинто није отворио рудник литијума код Лознице. Морамо да одбранимо Србију од такве штеточине која крчми националне интересе са којекаквим белосветским битангама“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да Србијом „влада поглавица који је отео сву власт у своје руке и он пушта кишу и одлучује који је дан у недељи“.

„Морамо, међутим, да схватимо да народ има моћ да промени тај накарадан систем“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је „режиму најлакше да краде новац грађана кроз инфраструктруне радове“.

„Нико није против градње путева и мостова, али смо против тога да они буду плаћени и по три пута више. Градња Моравског коридора је била договорена за 470 милиона евра, а сада ће коштати најмање милијарду евра“, рекао је Алексић.

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић рекао је Србију гуши негативна селекција јер је изборни систем такав да се осим у месним заједницама сви који би требало да буду представници народа бирају са листа партија.

„Зато у Скупштини Србије нема представника из свих градова и општина и људи беже из мањих средина јер нико не води рачуна о њиховим интересима. Шумадија се гаси, а Шумадинци су направили државу Србију“, рекао је Јовановић.

Посланик и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић рекао је да се Народна странка залаже за промену изборног система тако да се на локалним изборима више не гласа за странке него за кандидате по имену и презимену, јер се гласањем за странке развила корупција и партијска послушност, па о свему одлучује централа странке на власти.

Председник Општинског одбора Народне странке Рача Јован Голубовић представио је програм Народне странке за Рачу, и истакао да ће по промени локалне власти „за почетак бити преполовљен број функционера, а циљ је да у општини буде један функционер у сталном радном односу“.

„У Рачи се гасе институције - суд, центар за социјални рад, угасиће се и катастар - све нестаје, а кажу нам да се то догађа јер не можемо да плаћамо. Рача има 9.750 становника, а 17 функционера у сталном радном односу у општини са плаћеним рачунима за мобилни телефон и коришћењем службених аутомобила којима обављају своје приватне послове, а то грађани могу да плате“, рекао је Голубовић.

„Број функционера мора да се смањи јер нас ти паразити изједају из дана у дан, шире се по кафанама и чине смутње радње, док народ живи у каљавим сокацима, путеви су урасли у трње и не може да се стигне до њиве а да се не поцепа одећа. У Рачи је 1991. године живело више од 15.000 људи, а имали смо два плаћена функционера“, додао је Голубовић.

Голубовић је навео да из општинске касе одлази 6.000 евра месечно за закуп зграде за локални дом здравља и то на локацији у власништву чланова СНС-а, а општина има сређене просторије у Инкубатор центру „који зврји празан“.

Трибини су присуствовали председник Градског одбора Народне странке Крагујевац Предраг Делић, потпредседник Извршног одбора Урош Ђокић и председник Општинског одбора Кнић Радоје Цветић.