Народна странка

Алексић за Политику: Спречавањем крађе обезбедићемо новац за веће плате

Алексић за Политику: Спречавањем крађе обезбедићемо новац за веће плате

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да се само кроз јавне набавке украде милијарду евра годишње и да ће спречавањем крађе бити oбезбеђене паре за веће плате, пољопривреду, образовни систем, културу, спорт и друге области.

„За све у Србији има довољно пара. Србија је богата земља, земља вредних и паметних људи, само што има лошу и некомпетентну власт“, рекао је Алексић у интервјуу листу „Политика“.

Алексић је истакао да људи који данас управљају Србијом „не могу боље од овога што живимо десет година“, док људи који чине листу „Уједињени за победу Србије“ гарантују својим каријерама и резултатима иза себе да су способни и кадри да управљају државом.

„И не само они, него и многи који су се склонили у страну пред поплавом некомпетентних људи који данас управљају највећим државним системима, почевши од ЕПС-а, преко министарстава до локалних самоуправа“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је програм коалиције Уједињена Србија заснован на четири тачке – праведна Србија, економски патриотизам, човек на првом месту и очување природних ресурса и богатстава.  

„Преиспитаћемо све уговоре везане за рудна богатства и пољопривредно земљиште које је дато странцима. Сматрамо да би наши природни ресурси требало да остану на располагању држави Србији, а не да странци долазе и узимају профит, било да је то као са Кинезима у Бору, било да су у питању Рио Тинто или Ал Дахра“, рекао је Алексић.

„Нисмо против страних инвестиција и инвеститора, али не можемо развијати Србију тако што ћемо радити нешто што сви из Европе избаце и нико неће да ради. Ми смо за оне стране инвеститоре који могу да подигну технолошки развој, да донесу нова знања, али ни то не тако што ћемо куповати стране инвеститоре са подршком од по 50.000 евра по запосленом раднику. Створићемо амбијент правне сигурности, амбијент за нормално пословање, тако да инвеститори долазе у Србију због квалитетне, а не због јефтине радне снаге“, додао је Алексић.

Алексић је навео да програм Народне странке за пољопривреду, који је и део програма коалиције, подразумева пре свега дуплирање буџета за пољопривреду – са пет на 10 одсто од укупног буџета.

„Подразумева подизање субвенције на 200 евра по хектару – одмах, као и укидање акцизе на дизел гориво за пољопривредну производњу, формирање кризног буџета за минималне гарантоване цене одакле би се реаговало уколико дође до неких поремећаја на тржишту, и потпуни заокрет у политици субвенционисања“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да би ми највећи део субвенција требало усмерити на мала породична пољопривредна газдинства, којих је највише у Србији – 80 одсто газдинстава у Србији су до пет хектара површине.

„Данас 1,5 милиона људи живи од пољопривреде, пољопривреда је највећи послодавац у Србији, а добијају најмање пара из буџета. Уколико желимо да имамо развијену пољопривреду, уколико желимо живо село и успешну индустрију хране, морамо у то да уложимо, као што је учинила ЕУ“, закључио је Алексић.