Народна странка

Алексић тражи од МУП-а извештај о поступању полиције и пребијању демонстраната у Мајданпеку

Алексић тражи од МУП-а извештај о поступању полиције и пребијању демонстраната у Мајданпеку

Шеф посланичког клуба Народне странке Мирослав Алексић затражио је данас од Сектора унутрашње контроле МУП-а извештај о поступању полиције у Мајданпеку, где је један демонстрант против минирања планине Старице пребачен из полиције у болницу, а петорица су још у притвору.  

Алексић је претходно на седници Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове предложио да полиција достави тај извештај одбору, али је већина одбила тај предлог.

„МУП би морао да објасни шта се догодило у полицијским станицама у Мајданпеку и Бору и да ли је неко у полицији пребио демонстранте, као и поступање полиције у односу на обезбеђење кинеске компаније Зиђин, чији су припадници насрнули на грађане- Задатак полиције је да штити грађане Србије у Србији, који је плаћају кроз порез, а не да штити интересе стране компаније која извози руду из Србије“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да су у притвору и даље демонстранти Владимир Божић, Никола Драгошановић, Младен Владић, Иван Ђорђевић, Ненад Миладиновић и Драган Митровић, који је из полицијске станице у Мајданпеку пребачен у болницу због повреда које је, по сопственој изјави, задобио у полицијској станици.

„Митровићев адвокат је поднео кривичну пријаву против полицајца који је над њим вршио насиље и мислим да је наша обавеза да тражимо од надлежних у МУП-у о догађајима у Мајданпеку, разлозима за хапшење, понашање полицајаца који су спроводили акцију хапшења у полицијским станицама у Мајданпеку и Бору“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је начелник полиције у Бору рекао да нико није пребијен, али да је после сат времена Митровић пребачен у болницу директно из полицијске станице.

Шеф посланичке групе Народне странке је од Сектора унутрашње контроле МУП-а затражио да у извештају наведе личне податке полицајаца који су хапсили демонстранте, личне податке полицајаца који су „вршили обраду“ и саслушавали их у полицијској станици, као и да наведе ли су полицајци над ухапшенима противправно и незаконито применили силу, те степен повреда који су ухапшени том приликом задобили.

„Не сме се дозволити да грађани Србије буду грађани другог реда у сопственој држави. Свако има право на протест у складу са законом. То је Уставом гарантовано право и држава је дужна да свакоме обезбеди услове да поступа у складу са Уставом и законима“, навео је Алексић.

Алексић је додао да је одбор, међутим, избегао да разговара о тој теми.

„Ако је МУП урадио све у складу са законима и прописима, онда у реду, а ако није, неко мора да одговара. Ако је неко тукао људе, морамо да видимо ко их је тукао и зашто су у притвору ако не би требало да буду у притвору“, рекао је Алексић.

„Одбор има надлежности да упути захтев МУП-у како бисмо могли да одговоримо грађанима које представљамо и чије интересе морамо да заступамо“, додао је Алексић.

Посланица Народне странке Ивана Парлић претходно је на конференцији за новинаре рекла да у Мајданпеку све догодило уз сагласност председника Србије Александра Вучића и министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић.

Ивана Парлић је навела да кинеска компанија Зиђин „ослобођена било какве одговорности и да не мора да поштује законе Србије нити да брине о интересу грађана Србије и њиховом здрављу“, а да власт одбија да Одбору Скупштине Србије за заштиту животне средине достави уговор са Зиђином.