Народна странка

Алексић: Кривична пријава против Ане Брнабић и две министарке због Рио Тинта

Алексић: Кривична пријава против Ане Брнабић и две министарке због Рио Тинта

Правни тим Народне странке поднео је данас кривичну пријаву против премијерке Ане Брнабић, министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и министарке заштите животне средине Ирене Вујовић због сумње да су починиле злоупотребу службеној положаја у вези са најављеним отварањем рудника литијума компаније Рио Тинто код Лознице.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић је рекао да је са кривичном пријавом поднето и 1.767 потписа грађана који су подржали пријаву.

„Позивам тужилаштво да хитно поступи по овој пријави, а ако то не учини, ускоро ћемо опет бити овде“, рекао је Алексић новинарима испред Тужилаштва за организовани криминал.

Алексић је истакао да је од свега у вези са Рио Тинтом најопаснија јучерашња „монструозна изјава“ председника Србије Александра Вучића.

„Вучић је изјавио је да су он и његов режим спремни да униште животе грађана Србије, рекавши да није спреман да прихвати уништење живота људи више него што је првобитно било предвиђено. Шта то значи? То значи да је он спреман да уништава животе грађана Србије. То је изјава која тачно показује шта се спрема и шта се крије иза пројекта Рио Тинта“, рекао је Алексић.

Алексић је навео је да се народ успротивио Рио Тинту и оптужио власт да "својим учешћем или необављењем функција" директно помаже тој компанији.

"Литијума има у Немачкој, Чешкој, а Рио Тинто иде тамо где може да корумпира", навео је Алексић.

Алексић је додао да би Србија од Рио Тинта могла годишње да добије између седам и највише 30 милиона евра, а од пољопривреде у долини Јадра 80 милиона евра.

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић рекао је да би отварање рудника Рио Тинта значило „капитулацију Србије“.

Гајић је рекао да подносиоци пријаве сматрају да су Ана Брнабић, Зорана Михајловић и Ирена Вујовић  „починиле низ кривичнх дела“ у вези са Рио Тинтом.

„Њих три су неколико пута прекршиле читав низ закона“, рекао је Гајић.

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић рекла је да су Ана Брнабић, Зорана Михајловић и Ирена Вујовић починиле кривична дела „мотивисане корупцијом“.

„Ово је највећи случај државне корупције и криминала у којем су све институције државе стављене у функцију Рио Тинта са циљем да се Србија претвори у рударску колонију“, рекла је Ивана Парлић.

Председница Покрета слободна Србија Лидија Мартиновић рекла је да је Нацртом просторног плана Србије предвиђено отварање више десетина рудника широм Србије.

„Намеравају да Србију претворе у затровану ископину. У западној Србији планирају руднике литијума који ће тровати сумпорном киселином, а у источној Србији руднике који ће тровати цијанидом. Ако хоћемо да то спречимо, морамо да сасечемо канцер на месту настајања, а то је западна Србија и рудник литијума Рио Тинта“, закључила је Лидија Мартиновић.