Народна странка

Алексић: Тражимо директан пренос суђења у предметима Јовањица и Беливук

Алексић: Тражимо директан пренос суђења у предметима Јовањица и Беливук

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да би суђења по предметима „Јовањица“ и „Беливук“ требало да буду директно преношена како би сви грађани могли да виде и чују шта говоре оптужени, сведоци и адвокати.

„Суђења би се преносила уживо преко Јутуб (Yоутубе) интернет канала, то није никакав проблем и суђења се преносе и у неким развијеним државама. Директан пренос би допринео транспарентности процеса, јер су та два предмета веома важна и преко њих се ломи наша будућност“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је навео да „режим и политичке структуре у МУП-у“ на сваки начин покушавају да дискредитују инспектора Слободана Миленковића и уруше његов кредибилитет као кључног сведока у предмету „Јовањица“ и човека који је ухапсио првооптуженог за највећу производњу марихуане у Европи Предрага Колувију.   

„Случај ’Јовањица’ води до врха власти и режим на то нема одговор. Показали смо као грађани да можемо да бранимо узбуњивача из ’Крушика’ Александра Обрадовића протестима и блокадама. Верујем да ће то бити и у случају Миленковића ако институције буду сломљене у смислу да се он буде ухапшен и одведен на суђење за ’Јовањицу 2’, где би се Колувијин адвокат и функционер СНС-а Владимир Ђукановић смејао“, рекао Алексић.

Алексић је позвао све „часне професионалце“ у полицији, тужилаштву и правосуђу да схвате да би „једни другима требало да пруже подршку и да су део једног система“.

„Не би требало прекривати очи рукама када се овакве ствари догађају Миленковићу и његовом колеги Душану Митићу и другима из одељења београдске полиције за борбу против наркотика. Исправни људи у полицији могу да стану уз њих, па да видимо ко ће да их избаци на улицу и процесуира ако се подигну јавност и њихове колеге“, рекао је Алексић.
    
Алексић је рекао да је и позив који је Миленковић добио из тужилаштва како би дао исказ „део велике кампање која се води против њега и његових колега како би се срушио предмет ’Јовањица’ и криминал наставио да води државу“.

„Поред позива тужилаштва Миленковићу, и његове колеге Дејан Ђурђевић и Бојан Васиљевски, који су хапсили припаднике БИА, ВОА и МУП осумњичене у предмету ’Јовањица’, добиле су позив за саслушање у Служби унутрашње контроле МУП-а. На њих се врши притисак како би се Миленковићу нашло било шта што би могло да буде отежавајућа околност по њега“, рекао је Алексић.

„Читава турска серија између Дијане Хркаловић и Небојше Стефановића, Владимира Ђукановића, Предрага Колувије… има за циљ само једну ствар – срушити ’Јовањицу’ и дискретидовати Миленковића“, додао је Алексић.

Алексић је навео да „служба у свом стилу пушта информације по граду да Миленковић није био чист и да је радио свашта“, како би инспектор био дискредитован.

Потпредседник Народне странке је истакао да „нема ништа лично са предметом ’Јовањица’“ и да Миленковића лично ни не познаје, него да брани институције и професионалце.

„Ми смо као грађани на испиту да ли ћемо да одбранимо институције. Могао бих као и други политичари да се правим луд и да ме то не занима, а овако само правим проблеме и себи и својој породици, али сматрам да је то моја дужност. Поручујем грађанима да је ово наша држава и да морамо да се боримо за њене институције које власт разваљује“, закључио је Алексић.