Народна странка

Алексић за „Данас“: Опозиција ће победити у Београду

Алексић за „Данас“: Опозиција ће победити у Београду

Преузето са портала листа "Данас".

 

„Народна странка се све време залагала за јединствен наступ опозиције и мислим да је данас свима јасно да је приступила разговорима са коалиционим партнерима са својим државотворним и одговорним ставом, не водећи се интересима странке већ интересима државе. Народна странка је била спремна на компромисе како би се постигло јединство опозиције које нам је неопходно да бисмо на априлским изборима угрозили режим Александра Вучића. Није једноставно постићи договор о јединственом наступу у држави у којој је политички живот разорен и у којој режим годинама опозицију уништава и сатанизује“, каже у разговору за „Данас“ Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, одговарајући на питање зашто је Уједињеној Србији било потребно толико времена да се договори о председничком кандидату.

Да ли сте помало разочарани што је пала одлука да то буде Понош, а не Ви иако сте у мерењима били готово идентични?

Напротив, рекао сам да сам спреман да се ставим на располагање грађанима и држави Србији, па и ако то подразумева потенцијалну кандидатуру, а и до сада сам се борио и борићу се и убудуће за нормалну и уређену Србију, без обзира на којој се позицији налазим.

По вашој процени какве су шансе вашег председничког кандидата и кандидата за градоначелника. Добар део грађана и не зна ко су ти људи? Да ли је то тим за победу?

Недовољна препознатљивост може бити и предност, а грађани ће их сигурно упознати у кампањи. Верујем да оба кандидата имају шансе да постигну озбиљан резултат, посебно у Београду, где ће опозиција победити.

Да ли ће Народна странка учествовати у изборној кампањи, будући да је тешко и пристала на кандидате које су вам наметнули Ђилас и ССП?

Наравно да ћемо учествовати у изборној кампањи. Народна странка је чланица коалиције Уједињена Србија која ће учествовати на изборима. Обично они који учествују на изборима учествују и у предизборној кампањи како би грађанима што боље представили своје кандидате и програм, а ми имамо и одличне кандидате за посланике и одличан програм. Народна странка ће и у кампањи наставити да разоткрива намере режима да распрода српску земљу, ваздух, реке, шуме, злато, литијум… И да Србију претвори у неоколонију. Истовремено, грађанима Србије ћемо понудити план и програм за нормалнији и бољи живот. Наш циљ је да успоставимо систем у којем ће сви грађани бити једнаки и у којем ће за све важити иста правила, без повлашћених политичких елита. Спровођењем нашег програма створићемо услове да сви грађани Србије, без обзира којим се послом бавили, могу да живе пристојно од свог рада. Помирићемо Србију, зауставићемо агресију и подстицаћемо породичне вредности.

Хоће ли Вас бити на изборној листи за парламентарне изборе и на ком месту и колико места је намењено Народној странци, а колико добијају други коалициони партнери?

Места на листи су дефинисана коалиционим споразумом и бићу други или трећи на листи за парламентарне изборе. Биће ми част да будем у врху листе коју ће чинити велики број остварених људи и доказаних бораца против Вучићевог режима, чији је заједнички циљ да Србију учинимо уређеном, нормалном и пристојном државом.

Мариника Тепић је носилац ваше листе, али по неким истраживањима поред позитивних, има и велики број негативних поена и није баш много омиљена?

У оваквом политичком амбијенту добро је да опозиција још и постоји. Моја колегиница Мариника Тепић и ја били смо у претходним годинама најистакнутији борци против криминала и корупције, које је Вучићев режим развио до монструозних размера. Сигуран сам да ће грађани Србије на изборима ценити ту храброст и рад показан у претходних неколико година.

Владета Јанковић, кандидат за градоначелника, обећао је да неће бити реваншизма, а ваша странка је управо то заговарала?

Владета Јанковић је један од највећих живих српских интелектуалаца и доказани борац за демократију. Сигуран сам да ће он бити градоначелник Београда после 3. априла, као што сам сигуран да ће Јанковић подржати лустрацију и испитивање порекла имовине и одузимање нелегално стечене имовине и привођење правди без изузетка свих који су се на било који начин у претходним годинама огрешили о моралне и правне норме. Током власти Александра Вучића се изгубио појам одговорности. Успоставићемо систем одговорности после победе на изборима, па ће и те како бити одговорности за сва чињења и нечињења политичара и функционера.

Кампања практично није ни почела, али су се провладини таблоиди обрушили на ваш део опозиције. Судећи по почетку како ће изгледати кампања и да ли ће измењени изборни закони ублажити  разлику у медијском представљању СНС и опозиције?

То није ништа ново. Десет година уназад се спроводи брутална негативна кампања против опозиције, и током изборне кампање и ван ње. Данас је свима јасно да у Србији нема услова за одржавање слободних и фер избора, али је исто тако јасно и да Србија нема више времена за чекање и да се морамо борити у неравноправној борби. У тој борби ће обесправљени, осиромашени, понижени и уцењени народ Србије устати против режима и његове таблоидне машинерије и крађе и на изборима. Напредњачки режим биће послат на сметлиште историје.

Део Савеза за Србију не тако давно био је и Бошко Обрадовић и Двери, а сада је он на супротној страни? Да ли је била грешка што сте се разишли, јер по неким проценама само уједињена опозиција може да победи Вучића?

Верујем да је Бошко Обрадовић један од бораца против Вучићевог режима и да нисмо на супротним странама. Постоје различита мишљења о заједничком наступу опозиције и да ли је боље да смо заједно без обзира на специфичности идеологија или да се грађанима пружи могућност да бирају између различитих опција. Свакако ће грађани 3. априла моћи да бирају између неколико колона од којих је Уједињена Србија кључни опозициони актер и чине је Народна странка, Странка слободе и правде, Демократска странка, Покрет слободних грађана, Покрет слободна Србија, Покрет за преокрет, Демократска заједница војвођанских Мађара, Синдикат Слога и велики број истакнутих интелектуалца и јавних личности, као и локални покрети широм Србије. Свакако ћемо сарађивати са осталим опозиционим актерима у процесу контроле избора, што је један од најважнијих сегмената предстојећих избора.

Да ли сте очекивали и да ће Борис Тадић и Зоран Живковић бити део Уједињене опозиције, а не ваши противници на изборима?

Верујем да смо на истој страни и да нисмо једни другима противници. Имамо једног заједничког противника, а то је режим Александра Вучића, који је потпуно разорио институције у Србији, осиромашио грађане и довео их до руба егзистенције. Данас се суочавамо са чињеницом да је за само годину дана 70.000 људи мање у Србији и да млади људи масовно планирају да оду из Србије, да пољопривредници плаћају најскупље гориво и вештачко ђубриво у региону, да је јавни дуг Србије премашио 30 милијарди долара, да је цена хране и основних животних потрепштина из дана у дан све недостижнија за велики број грађана. Зато верујем да се такво стање хитно мора променити и да су на истој страни сви који се слажу с тим, без обзира како ће наступити на изборима.

У коликој су предности Вучић и напредњаци будући да је добар део грађана „подмирен“ са сто евра, или неком другом сумом. Какву Вучићеву борбу очекујете?

Александар Вучић сваког дана има све мању подршку грађана у Србији. Он покушава да разочарење бирача надомести тако што ће покушати да још једном превари грађане Србије директним плаћањем њихових гласова, односно давањем новца пензионерима и младима људима. Вучић јавности представља као да им он лично поклања новац, а истина је да им је претходно узето много више новца на основу његове личне одлуке. Истина је, такође, да ће и пензионери и млади новац добити из државног буџета, а што је најгоре, то су паре које су у буџет стигле из кредита које ће сви грађани враћати у наредним деценијама. Верујем да ће грађани овог пута схватити да сваки глас вреди много више од 100 евра, пакета са уљем, шећером и зејтином и да од њиховог гласа зависи будућност ове земље и наше деце. Грађани са 100 евра могу да оду на један ручак или да плате рачун за струју, али наредне четири године ће наставити да пате под Вучићем и његовим режимом ако и после 3. априла опстане на власти. Надам се да људи схватају да је Вучић велики преварант, велики лажов, велики манипулатор и да га уопште не занимају ни Србија, нити њени национални интереси, него га занима само како да се злоупотребом јавних ресурса на власти одрже он и његова политичка мафија.

Били сте на састанку са специјалним известиоцем САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром. О чему је било речи на том састанку?

Говорили смо о предстојећим изборима и условима под којима ће бити одржани, али и о важним темама попут економије, демографије и корупције у Србији.

 

Интервју приредила Мирјана Р. Миленковић