Народна странка

Алексић за Данас: Опстанак Удружене опозиције није доведен у питање

Алексић за Данас: Опстанак Удружене опозиције није доведен у питање

Преузето са портала листа "Данас".

Не мислим да је опстанак Удружене опозиције Србије доведен у питање јер смо се окупили око заједничке идеје борбе за стварање услова за што скорије одржавање фер и слободних избора.

Ако постоје било какве дилеме, оне ће се решавати на састанцима УОС-а – каже у разговору за Данас Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, коментаришући изјаву лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа да је наставак сарадње у Удруженој опозицији Србије могућ тек када се на заједничким састанцима расправи неколико ствари са Народном странком, јер не жели да размишља да састанке опозиције снима било ко, осим Гашића и Вучића. Алексић каже и да не зна зашто би Ђилас са Народном странком било шта рашчишћавао.

Лидер ССП-а каже и да са Народном странком треба рашчистити како је дошло до „снимања“ председника одборничке групе СЗС Николе Јовановића, ко се послужио удбашким методама, како се тај човек зове и да ли је он председник једног од одбора Народне странке?

Не знам зашто би се са Народном странком било шта рашчишћавало и откуд било коме право да у јавним наступима прозива људе из Народне странке за оно што је Никола Јовановић изговорио о Вуку Јеремићу приликом разговора са председником једног од одбора Народне странке кога је врбовао да пређе са њим у другу политичку организацију.

Ваша некадашња чланица Александра Давидовић, бивша потпредседница општинског одбора у Раковици тврди да је снимак на коме се чују сексистичке и шовинистичке изјаве Николе Јовановић монтиран, извучен из контекста, а да је председник одбора Народне странке у Книћу добио похвале за добро обављен посао?

Уместо јавног извињења људима које је вређао, сведочимо покушајима замене теза да Јовановић није изговорио оно што је чула цела јавност и због чега је Вуку Јеремићу послао поруку у којој се правдао, што је апсолутни доказ да нема никакве монтаже, већ је он то изговорио. Све што се догодило је лични избор Јовановића.

Наредне недеље у Вашингтону ће се одржати састанак представника Београда и Приштине о косовском проблему. Делите ли мишљење појединих људи из опозиције да је решење већ “на столу” и да је Вучић спреман да призна Косово, иако он тврди другачије?

Својим чињењем у претходних осам година Александар Вучић је у практичном смислу већ признао Косово – развластио је Србију, предао Албанцима полицију, правосуђе, дао им је позивни број, предао им енергетски систем, омогућио формирање војске самопроглашеног Косова. Натерао је Србе да од 2014. године учествују на изборима по косовском законодавству и да учествују у раду њихових институција.

Пре стварања Удружене опозиције Србије, говорило се да сте незадовољни политичком улогом СЗС и да тражите начин како да иступите из њега. Да ли је излазак ваше одборничке групе у Београду из СЗС и изјава Јеремића да нема УОС на локалном нивоу начин да иступите и из УОС?

Народна странка не би ни улазила у УОС да је имала намеру да одмах из ње и изађе. Народна странка се од свог оснивања залаже за јединствен наступ свих опозиционих странака у борби против режима Александра Вучића који разара Србију и њену будућност. Били смо један од оснивача СЗС и наставићемо да, поред јачања свог идентитета и страначке организације, сарађујемо са колегама како бисмо у једном тренутку сви заједно стали у исту колону и супротставили се актуелној власти.

Често се чини да опозицији није политички противник Александар Вучић и СНС, већ да сте међусобно једни другима непријатељи?

Вучић није непријатељ опозицији већ грађанима Србије, зато што својом политиком уништава будућност Србије, гаси привреду и пољопривреду, протерује људе из земље, уништава здравствени и образовни систем. Ова власт је разорила институције, док пљачка Србију и подржава криминал и корупцију. Против тога се заједно морамо изборити сви који волимо Србију и желимо да живимо у овој земљи.

Шта је била сврха писма председницима европских парламената послатог са страначког мејла и да ли је позив страним факторима, како каже Ђорђе Милићевић, да врше притисак на Србију како би се променила власт заправо потпуни фијаско опозиције, како он тврди?

Народна странка и Удружена опозиција Србије ће борбу против режима и уништавања Србије водити заједно са грађанима, али ћемо исто тако обавештавати и међународну заједницу о свему што се у Србији дешава. Страх који показује власт од промене односа међународне заједнице према режиму је све већи зато што су свесни да не могу више да лажу и манипулишу представнике међународне заједнице и да губе њихову подршку.

Верујете ли да ће представници европских земаља подржати опозицију у рушењу српске власти сада када је она показала приврженост ЕУ, потписавши декларацију против Белорусије?

Србија је под овом влашћу сваким даном све даља од европских вредности и начела. Нико не може да сакрије чињеницу да је Србија далеко ближа диктаторском начину владавине од демократског. Целом свету је данас јасно да у Србији после лажних избора нема више опозиције у парламенту, да су разорене институције и погажени Устав и закони, да нема медијских слобода и слобода говора, што су разлози да ЕУ не подржава даље срљање Србије у диктатуру.

У јавности истичете да ће избори 2022. године бити преломни у политичком животу. Због чега би ти избори могли да буди прихватљивији за вас у односу на оне који су се одржали 21. јуна?

Основни циљ политичке борбе у Србији је борба за одржавање фер и поштених избора кад год се они буду одржали. Вучићев режим неће моћи под истим околностима као 21. јуна да одржи још једне изборе, већ ће морати под притиском грађана Србије, политичких странака и међународне заједнице да створи услове како би грађани могли да слободно бирају. Сигуран сам да ће Вучићева власт, која је огрезла у криминалу и корупцији, претрпети озбиљан ударац и пасти на првим слободним изборима.

Може ли тако разједињена и посвађана опозиција пред грађане да изађе са заједничким председничким кандидатом, када не можете да се договорите око мање важних ствари?

Наравно да може, а о томе ћемо детаљно говорити када за то дође време.

Које могућности остају опозицији ако власт не буде хтела да примени демократске вредности у земљи? Кажете да кад имате такву ситуацију, онда сила иде на силу. Да ли то значи да не искључујете могућност револуције?

Ми се залажемо за нормалне политичке процесе у којима ће се власт мењати вољом грађана израженом на слободним изборима, а на власти је одлука да ли ће пристати на то или ће продубљивати диктатуру која би у будућности могла да доведе до тога да грађани нарастајуће незадовољство искажу и на другачије начине. Позивам Вучића и његов режим да се уразуме.

Стиче се утисак да бојкотом избора опозиција није баш ништа постигла, већ уместо говорнице парламента изабрала улицу, са које продржавни медији нерадо извештавају?

Једино политичко средство које је дало резултат у борби против власти је управо бојкот. Бојкот је доказао да у Србији нема услова за нормалан политички живот и довео до тога да смо једина земља у Европи која нема опозицију у парламенту. Захваљујући бојкоту, и домаћој и међународној јавности је јасно да Србија више није демократија. Био сам посланик четири године и за то време ме Јавни сервис, односно РТС, ниједном није позвао да гостујем у некој од њихових емисија.

Није ли онда мало претенциозно када ваш председник тврди да ће у оваквим условима Народна странка бити као ЦДУ у Немачкој?

Не видим шта је спорно у томе што председник Народне странке Вук Јеремић има циљ да странка у будућности буде природан избор већине грађана Србије, као што је случај са ЦДУ у Немачкој.
 

Интервју приредила новинарка "Данаса" Мирјана Р. Миленковић