Народна странка

Алексић: Држава корумпирана од врха до дна, а једини који то не види је директор Агенције за спречавање корупције Драган Сикимић

Алексић: Држава корумпирана од врха до дна, а једини који то не види је директор Агенције за спречавање корупције Драган Сикимић

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да сви грађани виде да корупција у Србији „влада од врха до дна државне структуре“, а да то једино не види директор Агенцијe за спречавање корупције Драган Сикимић, који би требало да предводи борбу против корупције, али Агенција не ради свој посао непристрасно и професионално.

„Господине Сикимићу, ви као да не видите шта се око вас догађа. На делу је страховита монополизација привреде којом група монополиста остварује огромне профите, о јавним предузећима да не говоримо. Да ли сте се бавили јавним набавкама у ЕПС-у“, рекао је Алексић Сикимићу на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

Алексић је истакао да корупција, према проценама финансијских стручњака, „поједе“ између 1,5 одсто и два одсто бруто друштвеног производа.

Шеф посланичке групе Народне странке истакао је да нема ништа против тога што му је контролисано пословање и имовина између 2010. године и 2020. године, и упитао Сикимића да ли су и неком државном функционеру проверени имовина и пословање.

„Можда сам контролисан јер сам изјавио да сте били на имању ’Јовањица’, а били сте.  Можда је случајност, а можда и није, али је контрола дошла после те изјаве. Ви сте директор Агенције и када сте на послу и када сте ван посла и требало би да дајете пример и на послу и ван посла“, рекао је Алексић Сикимићу.

Алексић је навео да сво деловање Агенције „није ни близу позитивног“.  

„То не кажем ја, него међународне институције, по којима је Србија на 96 месту у свету по индексу перцепције корупције, што је најниже место од 2012. године“, рекао је Алексић.

„Организација Греко вам је дала препоруке за увођење система за спречавање корупције извршних органа власти, и побројани су председник државе, министри, државни секретари, полицајци…“,додао је Алексић.  

Алексић је навео да је Србији „више него потребна таква агенција“, и додао да није битно колико кошта, јер за то не сме штедети, него давати новац, али мора бити и резултата, али резултата нема.
 
„Где год погледате у Србији, тема су корупција и комбинације, а нико ни за један случај није одговарао. Ви нисте суд ни тужилаштво, али морате да упознате јавност о ономе што се догађа. Суштина је да откријете корупцију и упозорите друге надлежне органе, а не да се ваше деловање сведе на то да ли је функционер пријавио приходе ’у дан’, јер ако није, онда је то 'страшан прекршај', па се ви са њим дописујете и тиме се бави цела Агенција“, закључио је Алексић.