Народна странка

Павловић: Смењивање Шапића је у интересу Београђана, сви одборници да подрже

Павловић: Смењивање Шапића је у интересу Београђана, сви одборници да подрже

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да је смењивање Александра Шапића са функције градоначелника Београда у интересу Београђана и позвао све одборнике да својим потписом подрже иницијативу за сазивање посебне седнице градског парламента на којој би се расправљало о разрешењу градоначелника.

„Није битно ко потписује захтев, него је важно шта се захтева, а реч је о захтеву за разрешење особе која је више пута доказала да није достојна да води Београд и да не испуњава ни моралне, ни правне нити политичке услове да обавља функцију градоначелника Београда“, рекао је Павловић телевизији Н1.

Павловић је подсетио да је јуче одржан састанак опозиционих одборничких група на којем је договорено да буде поднет захтев за ванредну седницу скупштине града о смењивању Шапића.

„За сазивање седнице и расправу о разрешењу потребно је 37 потписа одборника и убеђени смо да ћемо то успети да обезбедимо. Реч је о техничкој ствари и одбрани интереса Београђана, а не о било каквим коалицијама“, рекао је Павловић.

Упитан о недоласку на састанак одборника Двери, ДСС-а и Заветника, Павловић је одговорио да је за смењивање Шапића потребан консензус свих опозиционих одборничких група.

„Позивам све опозиционе одборничке групе, укључујући и оне који се нису појавили на састанку, да подрже иницијативу за сазивање седнице. Није време да гледамо личне и ускостраначке интересе, јер је интерес Београђана на првом месту, а тај интерес је да град уместо Шапића води особа која је за то достојна“, додао је Павловић.  

Павловић је истакао да је Шапић „више пута показао бахатост и да за њега закон не важи“.

„Шапић је са функције председника општине Нови Београд у марту 2020. године без грађевинске дозволе почео грађевинске радове на свом објекту у насељу Бежанијска коса, а када је постао градоначелник, злоупотребом положаја и трговином утицајем омогућио је легализацију тих радова, иако није било законских услова за то“, рекао је Павловић.

Павловић је додао да је градски парламент на последњој седници на Шапићев предлог усвојио одлуку о оснивању два јавна комунална предузећа која ће се бавити парковима и наплатом карата у градском превозу, иако „већ постоје јавна предузећа која се тиме баве“.

„Та предузећа служе искључиво за партијско запошљавање и реч је о Шапићевом покушају да у оквиру београдског одбора СНС-а изгради своју позицију“, рекао је Павловић.

На питање да ли је реално очекивати да следеће године буду одржани избори за Скупштину Београда, Павловић је одговорио да „не постоји ниједан рационалан разлог на основу којег би се могао донети закључак да ли ће бити избора“.

„Ако буде избора, они сигурно неће бити одржани јер је то некоме обећано, него због  односа између председника СНС-а Александра Вучића и Шапића. Ако таблоиди под контролом СНС-а пет дана узастопно држе Шапића на насловној страни, онда се могу очекивати београдски избори у првом кварталу следеће године или касније“, закључио је Павловић.