Народна странка

Саопштење одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда

Саопштење одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда

Управни суд је дана 01.07.2022 године Пресудом број Уж 563/202 одбио жалбу одборника Народне странке Милоша Павловића и Уроша Тешмановића у Скупштини Града Београда. С тим у вези објављујемо          

 

Саопштење за јавност Одборничке групe Народне странке у Скупштини Града Београда

 

Управни суд је одбио жалбу на Одлуку о потврђивању мандата одборника Скупштине Града Београда од дана 20.06.2022.године коју су поднели  одборници  Народне странке Милош Павловић и Урош Тешмановић  као неосновану.

Суд је наиме заузео став који би могао да се сведе на ону чувену мисао Јосипа Броза Тита маршала СФРЈ  да се „не мора држати закона као пијан плота“ односно да је ипак могуће да о сопственом потврђивању одборничких мандата одлучују одборници о чијим мандатима је реч на који начин је суспендована од примене одредба члана 72 став 3  Закона о локалним изборима.

Стара је правна изрека да „нико не може бити судија у својој ствари“ па је зато и једино могуће правно тумачење било, да је Скупштина Града Београда повредила Закон када је омогућила да о потврђивању сопствених мандата одлучују на седници одборници који ступају на место оних који су поднели оставке и гласају иако још увек формално нису уведени у одборнички мандат.

У којој мери се владајући режим поиграва са законима, па и самим изборним процесом, види се и по томе да су чак 15 одборника изабраних на листама две странке (СНС и СПС) поднели оставке и пре почетка рада градског парламента, што говори много о томе како се грађани као гласачи доводе у заблуду и која је мера неодговорности тих партија и тих одборника у најважнијим процесима демократског друштва.

Народна странка ниједног тренутка није гајила илузије у очекивању одлуке Управног суда коме није први ни последњи пут да је својим одлукама у вези избора уместо примене права изабрао примену политичке воље владајуће странке.

 

За Одборничку групу Народне странке
Милош Павловић, председник