Народна странка

Павловић: Шапић против Београђана - укидање грејања и повећавање пореза

Павловић: Шапић против Београђана - укидање грејања и повећавање пореза

Шеф одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је данас да су одлуке градске власти на челу са градоначелником Александром Шапићем о повећању пореза на имовину и одлагању почетка грејне сезоне „штетне за Београђане и у потпуности супротне са њиховим интересом“.

„Предлажемо да испорука топлотне енергије почне одмах и да се примењује уобичајен режим рада усклађен са температуром ваздуха и тако омогући да станови буду топли у периодима дана када је спољна температура ниска (ујутру и увече)“, рекао је Павловић на конференцији за новинаре пре почетка седнице градског парламента.

„На тај начин се грађанима пружа услуга коју плаћају уз оптимално управљање ресурсима. Овакав режим је требало применити одмах од 15. октобра, али за то је потребно да град Београд воде стручни људи“, додао је Павловић.

Павловић је навео да Београд „нема обезбеђене довољне количине енергената за грејну сезону, иако су грађани то платили“.

Шеф одборничке групе Народне странке је додао да то показује образложење за одлагање почетка грејне сезоне у којем се наводи могућност потпуног прекида у снабдевању као последица глобалне енергетске кризе изазване учешћем у војним дејствима директног продавца и дистрибутера, а у циљу обезбеђивања стабилности грејног система у ситуацији када временски услови буду погоршани.

„Власт је у претходних 10 година упропастила електроенергетски систем“, рекао је Павловић.

Павловић је навео да повећање пореза на имовину погађа грађане који све теже преживљавају због великих поскупљења хране, али неће погодити оне који су им тај порез увели.

„Огромне и нереалне цене некретнина и инфлација од 14 одсто довеле су до повећања пореза, а на повећање цене станова утицало је и прање новца“, рекао је Павловић.

Павловић је истакао да је у прва три месеца ове године око 70 одсто станова у Београду купљено у кешу, и подсетио да се у документу који је објавила Управа за спречавање прања новца наводи да су некретнине сектор са највећим ризиком за уплив “црног кеша“ у легалне токове.

„Уместо да је са републичким органима успоставила механизам спречавања прања новца и спречила да се станови купују за готов новац стечен криминалом и корупцијом, градска власт није урадила ништа“, навео је Павловић.

„Нису урадили ништа јер им не одговара. Како би Синиса Мали имао 24 стана у Бугарској да су нешто урадили“, упитао је Павловић.