Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Београђанима важнија животна средина од финансијске користи

Марина Липовац Танасковић: Београђанима важнија животна средина од финансијске користи

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је данас да је већини Београђана важнија заштита животне средине од економске, односно финансијске користи, што је потврдило и истраживање Демостата.

„Већина испитаника у том истраживању сматра да би држава требало да се брине о животној средини, а не само да гледа економску корист“, рекла је Марина Липовац Танасковић за Демостат.

„Стручно гледано, постоји више разлога за овакве резултате истраживања - пре свега, потпуно одсуство ауторитета у Министарству заштите животне средине довело је до тога да се о приступном поглављу 27 у оквиру преговора Србије о придруживању ЕУ, које се тиче стања животне средине у Србији, више ни не говори. Грађани су тога свесни и оправдано су кроз анкету изразили своју забринутост“, навела је Марина Липовац Танасковић.

Марина Липовац Танасковић додала је и да је приметно јачање покрета “зелених” у ЕУ,  “које се свакако прелива и на нас, наравно са кашњењем као и све остало, али се тај утицај осећа, као и да су еколошке теме више заступљене у медијима.

„Можда и најзначајнији разлог је то што се константно гура под тепих стварно стање животне средине је постало просто неиздрживо, ђубре полако вири са свих страна ’собе’ и људи га виде. Виде ваздух који удишу, не треба им нико више да их убеђује да је чист кад они и сами виде да није“, рекла је Марина Липовац Танасковић.

„Вода коју пију је све чешће замућена или је микробиолошки неисправна. Људи се расељавају из Мачве да би неке стране фирме раскопале најплоднију земљу због експлоатације литијума и све је то опипљиво, видљиво на први поглед. И на крају, треба нагласити да је животна средина универзална тема која пођеднако тангира гласаче и опозиције и власти, људе можете убеђивати да лепо живе, али не можете да их убедите да то што кроз прозор виде није истина и да више верују властима и њиховим фингираним истраживањима него себи и својим чулима“, закључила је Марина Липовац Танасковић.

Истраживање Демостата показало је да 82 одсто испитаника „определило за животну средину“, док 11 одсто испитаних сматра да би се требало водити профитом.

Резултати истраживања су добијени на основу телефонске анкете у којој је учествовало 1.200 Београђана.