Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Министар Гашић опет износи неистине

Марина Липовац Танасковић: Министар Гашић опет износи неистине

На 13. седници Одбора за одбрану и унутрашње послове 6. септембра министар унутрашњих послова Бранислав Гашић одговарајући на питање зашто није усвојена Стратегија безбедности саобраћаја изнео је неистине да је „стратегија започета пре десет месеци, у сарадњи са свим релевантним чиниоцима, разним агенцијама, невладиним сектором, удружење грађана и да ће за седам дана бити пред Владом Србије“, и да да „таква стратегија није донета последњих 20 година“.

Министре унутрашњих послова, нисте обавештени!

Влада Србије је 2015. године усвојила савремену и на науци засновану Националну  стратегију безбедности саобраћаја 2015-2020. Међутим, Србија није достигла ниједан зацртани циљ из Националне стратегије безбедности саобраћаја.

Да је реализован циљ, у саобраћајним незгодама на територији Републике Србије било би спасено 730 живота од чега 47 дечијих.

Нова Стратегија безбедности саобраћаја за период 2022-2030 је написана и завршена је у априлу прошле године, када је усаглашена са захтевом Републичког секретаријата за јавне политике Републике Србије, Законом о планском систему, Уредбом о методологији управљања јавним политикама, анализом ефеката јавних политика и прописа, садржајем појединачних докумената јавних политика и свим примедбама радне групе. Заједно са стратегијом урађен је и Акциони план безбедности саобраћаја.

Ови документи стоје у Агенцији за безбедност саобраћаја, јер сте довели неспособне и нестручне људе којима су и интересу само партијски интереси, али не и струка. Стручни људи напуштају Агенцију за безбедност саобраћаја, јер виде да се не ради ни на једном пројекту безбедности саобраћаја. Уместо њих доводите СНС кадар који не зна ни да Вас информише да Стратегија постоји!

То све потврђује наводе да министру унутрашњих послова није важна безбедност саобраћаја!


Марина Липовац Танасковић, дипл.инж.саоб.
потпредседница Народне странке