Народна странка

Краљево: Градски одбор Народне странке изабрао делегате за страначку скупштину – свако има право да бира и да буде биран

Краљево: Градски одбор Народне странке изабрао делегате за страначку скупштину – свако има право да бира и да буде биран

У Краљеву је одржана седница Скупштине Градског одбора Народне странке Краљево на којој су изабани делегати за страначку скупштину, заказану за 22. октобар.

Скупу су присуствовали шеф посланичке групе Народне странке Стефан Јовановић, посланици Владимир Гајић, Ивана Парлић, Марина Липовац Танасковић, председник Извршног одбора Слободан Доклестић и потпредседници Дамир Хаџиабдић и Вељко Божић, председник Правног савета Јовица Тодоровић, председница краљевачког одбора Катарина Јовић, председник Одбора за заштиту животне средине Александар Анђелковић и председник Омладине Народне странке Александар Љубомировић.  

Јовановић је рекао председник да Александар Вучић „није будућност Србије“ и да је власт уздрмана, што показују не само улица и протести, који су у Београду били „најмасовнији у последњих више од 20 година“, него и свакодневно „јасно расположење народа“.

„Вучић више не може да се кандидује за председника Србије, људи око њега су неспособни и питање је времена када ће изгубити власт. Морамо да размишљамо о будућности и да се припремимо да водимо Србију, која ће бити јача развијенија и Србију чија ће власт штитити националне интересе“, додао је Јовановић.  

Јовановић је навео да се Народна странка спрема за локалне изборе у Краљеву и осталим градовима и општинама широм Србије.

„На снази је веома лош изборни закон, јер градоначелнике, председнике општина и одборнике не бирају грађани него партијска руководства, и то мора да буде промењено“, додао је Јовановић.

„Зато ћу у Скупштини Србије предложити промену изборног система тако да грађани на локалном нивоу по имену и презимену бирају своје представнике у местима у којима живе, уместо да гласају за партијске листе“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да градоначелници, председници општина и одборници морају бити бирани директно, јер грађани морају знати ко је одговоран, за шта је одговоран и коме је одговоран.

Шеф посланичке групе Народне странке је поводом почетка школске године рекао да се грађани питају „да ли су наша деца безбедна“ и да приоритет свих који одлучују мора бити да страх и стрепња не буду емоције деце и њихових родитеља у првим данима септембра.

„Видели смо да деца добијају бесплатне уџбенике у Београду. Свака част, али проблем је у томе што Србија није само Београд. Док просечна плата у Краљеву износи 71.000 динара, уз велико питање ко има толику плату у Краљеву, у централној београдској општини Врачар просечна плата је готово дупло већа“, навео је Јовановић.

Јовановић је истакао да „место рођења не сме да диктира могућности у животу“ и да зато свако дете у Србији мора да добије бесплатне уџбенике.

Доклестић је рекао да се Народна странка одупрла покушајима дестабилизације.

„Сви што смо радили у последњих неколико месеци било је усмерено ка демократском и транспарентном избору руководства странке на скупштини заказаној за 22. октобар и потпуно у складу са Статутом Народне странке. То се некима није допало, јер су схватили да ће одлучивати чланство, а не они сами, и одлучили су да побегну од демократског изборног процеса“, навео је Доклестић.

Доклестић је додао да ће од 1. септембра до 15. октобра бити одржан низ скупштина локалних одбора на којима ће бити бирани делегати за скупштину странке и органи локалних одбора.

„Сваки члан има право да се кандидује за било коју страначку функцију, да бира и буде биран“, рекао је Доклестић.

Гајић је истакао да Србија „мора да се врати на свој пут прилагођена новом времену“.

„Знање и образовање мора постати најјаче оружје Србије. На том путу једна од највећих препрека је страховита пропагандна машинерија, која делује у континуитету од 1945. године и не дозвољава народу да мисли својом главом. Мисија Народне странке је да то заустави и да Србија постане држава слободног народа“, рекао је Гајић.  

„Србија је издржала ратове и недаће почетком прошлог века јер је почивала на тројству ’Бог, краљ и домаћин’, али тога нема већ 70 година, и то је разлог свеукупне друштвене атрофије, која је уследила зато што је континуитет исечен у корену комунистичком идеологијом коју су нам донели други, са стране“, додао је Гајић.

Ивана Парлић је рекла да је Народна странка одбила напад „изведен због политике Народне странке која почива на заштити националних интереса и свих грађана, као и на заштити природе и наших природних богатстава“.

„Ако будемо истрајни и упорни, успећемо у остваривању циљева на добробит целог народа“, навела је Ивана Парлић.

Марина Липовац Танасковић рекла је да су посланици Народне странке глас грађана у Скупштини Србије.

„Припремамо се за локалне изборе широм Србије и очекујемо добар резултат“, додала је Марина Липовац Тансковић.

Картарина Јовић је рекла да се Народна странка суочила са многим изазовима и препрекама.

„Успели смо да их превазиђемо и остали смо јединствени. Остајемо привржени циљевима успостављања демократије и остваривању националних интереса“, закључила је Катарина Јовић.