Народна странка

Народна странка Косово и Метохија: Да ли су аутомобилске таблице са ознакама Републике Србије у ствари "највећа светиња" за власти у Београду?

Народна странка Косово и Метохија: Да ли су аутомобилске таблице са ознакама Републике Србије у ствари "највећа светиња" за власти у Београду?

Најављено спровођење одлуке о укидању таблица са ознакама Републике Србије на аутомобилима грађана Косова и Метохије је још један у низу пораза и сигнала за узбуну.

Међутим, тај пораз не би требало да се рекламира од стране власти у Београду. Власти у Београду би морале пре свега да јасно и прецизно кажу шта ће учинити за одбрану права и достојанства својих суграђана на Косову и Метохији.

Неизвесност и кукњава, која долази из Београда, не плаше Србе на Косову и Метохији, јер није ово ни први али ни последњи пут да су Срби са Косова и Метохије остављени на цедилу.

Потреба власти у Београду да до детаља образлажу намере Аљбина Куритја, а да не кажу ниједну једину реч о томе шта ће они учинити за одбрану српских интереса је већ постала устаљена пракса.

Оно што ову најављену меру Аљбина Куртија ипак разликује од свих претходних мера је тренутак и наратив српских власти у Београду.

Сага о формирању Владе Србије је очигледно морала да се "затрпа" неком другом информацијом. Одмах након формирања ове несретне Владе, а у којој неће бити Министарства за Косово и Метохију, одржана је хитна седница служби безбедности.

Са наведене седнице се није могло чути ништа ново, сем новог циклуса жалопојки и безидејности СНС-а.

Нисмо сазнали чак ни колико има таквих регистарских таблица, нисмо сазнали ни како је замишљено то фамозно одузимање аутомобила, нисмо сазнали апсолутно ништа, сем да је нашим доносиоцима одлука веома тешко.

Сазнали смо да су лични аутомобили Срба са Косова и Метохије одједном постали "имовина у рангу светиња", о којој се мора бринути и то више него што се бринуло о животима Срба са Косова и Метохије, њиховим хапшењима и привођењима.

Иста ова власт је ћутала када су нам отимани енергетски системи Електорсевер и Газиводе. Ћутали су и када су нам успоставили граничне прелазе Јариње и Брњак.

Име Трепче не смеју ни да изговоре, као да је у Никарагви, а не као да је то наш највећи и најважнији рударско геолошки систем у целој старој Југославији.

Наше светиње се пљачкају свакодневно и о томе се ћути.

Успоставила је ова власт са својим косовским коалиционим партнерима и полицију и органе управе и ниједном се није толико узбудила као око таблица на аутомобилима.

Више месеци је прошло од када је потпуно мирно уведено прелепљивање таблица са ознакама Републике Србије, али ни то није било богзна шта за власти у Београду.

Пристали су без проблема и на промену личних докумената Срба на Косову и Метохији, увођење посебног међународног позивног броја за Косово, и још много штетних мера за свакодневни живот Срба на Косову и Метохији.

Србима не преостаје ништа друго него да се организују и окупе за одбрану својих интереса око нових представника и да покушају да нађу своје место под сунцем, а које неће подразумевати ни селидбе нити даља малтретирања.

Срби више немају времена за чекања и плакања из Београда.

 

Повереништво Народне странке за Косово и Метохију