Народна странка

Тодоровић: Србима на Kосову и Метохији угрожена су и она најважнија међу универзалним људским правима и слободама

Тодоровић: Србима на Kосову и Метохији угрожена су и она најважнија међу универзалним људским правима и слободама

Председник Одбора за правосуђе Народне странке Јовица Тодоровић истиче да су на Међународни дан људских права наше мисли и забринутост посвећени Србима на окупираном делу наше државне територије, којима су угрожена и она најважнија међу универзалним  људским правима и слободама - право на живот, право на слободу кретања, право на имовину и право на дом.

Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима. Та декларација је установила један корпус универзалних права и слобода које припадају сваком људском бићу, и не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности, од пола, пребивалишта, боје коже, вере, језика или било ког другог личног својства. То су грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права која има сваки човек, од права на живот и слободу, достојанство, приватност, имовинску сигурност до права на исповедање вере и удруживање.

У цивилизованим и демократским државама људска права и основне слободе су гарантовани уставом, законом, међународним правом, а успостављен је систем њихове заштите како у домаћем правном систему, тако и на нивоу међународне заједнице. Достигнути ниво људских права и слобода се не сме смањивати прописима и праксом.

Међународни дан људских права, који подсећа на универзалну заштиту сваког човека као људског бића, Србија дочекује као држава у којој постоји регресија у остваривању људских права и основних слобода, а посебно у процесима њихове заштите.

Слобода изражавања, а посебно слобода штампе и медија, право на правично поступање, а посебно право на правично суђење, политичке слободе и права, а посебно право на слободне изборе, и коначно поштовање забране дискриминације, односно право на равноправност у нашој земљи су у регресији, а делотворних инструмената њихове заштите готово и да нема. Узрок томе је константно урушавање институција демократског друштва.

Цивилизовани и демократски свет, који се темељи на универзалним људским правима и основним слободама, заборавио је да та права и слободе припадају и Србима на Косову и Метохији.

Наши сународници су прогнани из својих домова, и после две деценије нису им обезбеђени елементарни услови за повратак у њихове домове и на њихова имања на Косову и Метохији. Они који су успели да се одрже на својој земљи су  суочени са свакодневним опасностима за живот и физички интегритет, кретање им је ограничено непријатељским окружењем, право на људско достојанство и равноправност оспорено због националне и верске припадности, а друга људска права и слободе су за  њих недостижни.

Иако уморни од деценијских губитака, страдања и свеколиког посрнућа нације и државе, наши грађани морају смоћи снаге, воље и мудрости да не одустану од захтева и борбе за остваривање и заштиту универзалних људских права и слобода, које припадају свима, па и нама. 

И увек када тирани мисле да се у људима угасила исконска тежња ка животу достојном човека, она се изнова разгорева из пепела.

На Међународни дан људских права, треба се подсетити да је борба за људска права и слободе, за живот достојан човека - непрестана.

 

Јовица Тодоровић
председник Одбора за правосуђе Народне странке