Народна странка

Тодоровић: Терор парадржавне организације

Тодоровић: Терор парадржавне организације

Хапшења Срба на Косову и Метохији се настављају и претварају у терор парадржавних институција тзв. “Косова” према припадницима српског народа који се спроводи пред очима представника међународне заједнице.
 
Чињенице да се ухапшени држе на непознатим, тајним локацијама које нису познате ни шефу међународне мисије ЕУЛЕКС, да је неизвесно да ли им се правовремено достављају лекови, да се саслушавају путем видео линка, да немају контакт са адвокатом у мери неопходној за делотворну одбрану, да им се ускраћује правовремена комуникација са породицом, и бројне друге о којима смо се осведочили ових дана, говоре да албанске привремене институције које поступају према Србима лишеним слободе не испуњавају ни минималне стандарде заштите универзалних људских права и основних слобода.

То показује да међународна заједница ни после више од две деценије на “Косову” није успоставила друштво у складу са вредностима за које се вербално залаже. То је и доказ да на том делу територије међународно признате државе Србије власт врши парадржавна организација.
 
Народна странка сматра протесте српског народа на Косову и Метохији легалним и легитимним одговором на терор коме је изложена српска заједница.

Отпор тиранији је оправдан кршењем универзалних људских права и слобода припадника нашег народа на Косову и Метохији, а утемељен је на међународном праву, и то на Универзалној декларацији о људским правима ОУН из 1948. године, у чијем уводу се наглашава да људска права морају бити заштићена ''правним поретком'' како ''човек не би био приморан да као крајњем излазу прибегава побуни против тираније и угњетавања''.

Наши сународници на Косову и Метохији су суочени са тиранијом и угњетавањем, и по међународном праву имају право на побуну, јер ни после више од две деценије на територији јужне српске покрајине није успостављен правни поредак који обезбеђује заштиту људских права и слобода припадника српске заједнице.
 
Народна странка позива све учеснике процеса нормализације стања у јужној српској покрајини и интеграције западног Балкана у Европску унију да, пре наставка преговора о проналажењу решења за сва друга питања, па и коначни статус: 1) прекину терор (тиранију и угњетавање) који се спроводи над припадницима српског народа на Косову, 2) да се прекину хапшења припадника српске заједнице, а ухапшени одмах пусте на слободу, 3) да успоставе делотворно и трајно одрживо поштовање људских права и основних слобода гарантованих међународним правом за све припаднике српског народа који живе на територији Косова и Метохије, 4) да обезбеде услове за безбедан повратак свих прогнаних Срба на територију на којој су живели пре потписивања Кумановског споразума, 5) да изврше све обавезе из Резолуције 1244 Савета безбедности ОУН, укључујући и повратак особља Републике Србије на територију Косова и Метохије у складу са Резолуцијом, 6) да испуне све обавезе из Бриселског споразума, укључујући и формирање Заједнице српских општина.
 
Тек након испуњавања ових предуслова биће могуће изналажење правичног и одрживог решења за сва отворена питања.
 
Народна странка захтева од власти државе Србије да у смислу изложеног заузму према представницима међународне заједнице, Европске уније, ЕУЛЕКСА, КФОРА, УН, САД, као и према представницима привремених институција у Приштини - јасан, аргументован и бескомпромисан став. Србија је доведена у позицију да о питањима која се односе на Косово и Метохију нема простора ни за корак назад.

 

Председник Одбора за правосуђе Народне странке
Јовица Ђ. Тодоровић, адвокат