Народна странка

Тодоровић: Вучић бламажом у Великом Трновцу показао да му је лични интерес изнад свега

Тодоровић: Вучић бламажом у Великом Трновцу показао да му је лични интерес изнад свега

Републичка изборна комисија је одлучила је да се избори за народне посланике на бирачком месту у ОШ ''Мухарем Кадриу'' у Великом Трновцу, општина Бујановац понове, по 5. пут, у четвртак, 30. јуна. Предходно је Општинска изборна комисија општине Бујановац константовала да се не могу утврдити  резултати избора који је требало да буду одржани на том изборном месту 23. јуна, зато што бирачки одбор није предузео никакве изборне радње све док није примљена дојава да је у школи подметнута бомба. До непредузимања изборних радњи је дошло тако што су поједини  чланови бирачког одбора узели извод из бирачког списка и држали га код себе одбијајући да омогуће другим члановима бирачког одбора да имају увид приликом уписивања бирача који гласају у извод из бирачког списка. Чланови  бирачког одбора, а тај бирачки одбор има 28 чланова, нису могли да се договоре о распореду седења у просторији за гласање.

Држава Србија и грађани Србије су таоци надметања две изборне листе на изборима за народне посланике око једног посланичког мандата у новом сазиву Народне скупштине. То су изборна листа ''Ивица Дачић – премијер Србије'' и ''Коалиција Албанаца долине'' коју предводи Шаип Камбери. Од резултата избора на овом бирачком месту зависи да ли ће Шаип Камбери ући у парламент, у ком случају би СПС имао једног посланика мање. У том надметању не преза се од нелегалних средстава опструкције гласања.

Републичка изборна комисија, осим што уредно доноси решења о понављању избора, не предузима ништа друго да се изборни поступак оконча. Исто поступа и Општинска изборна комисија у Бујановцу. Ни други орани, као што су полиција и јавно тужилаштво, који су под апсолутном контролом Александра Вучића, не предузимају ништа из своје надлежности да се санкционишу опструкције које су се десили, нити да се спрече будуће опструкције гласања на овом бирачком месту. Те опстукције су и до сада биле нелегалне, а прете да се претворе и у активно насиље.

Албанцима одговара одлагање гласања на овом бирачком месту, јер се надају да ће, ако се понављање гласања продужи до сезоне годишњих одмора, тада моћи да обезбеде још 618 гласова колико им недостаје за улазак Камберија у парламент, јер многи житељи овог места ће тада доћи из иностранства на годишњи одмор.

Режиму Александра Вучића одговара одлагање завршетка изборног процеса, јер тако одлаже суочавање са опозицијом у парламенту и доношење важних одлука за државу без комотне већине на коју је у Народној скупштини навикао, а истовремено кривицу сваљује на eвропске саветодавце и опозицију, јер су тобоже они тражили доношење закона који омогућавају овакву фарсу.

Свим актерима ове бламаже, укључујући и Александра Вучића који контролише државне органе надлежне и дужне да санкционишу и спрече нелегалне опструкције гласања, су партијски и лични интереси изнад државног интереса да се изборни поступак оконча, и да Србија добије парламент и Владу.

Народна странка позива органе за спровођење избора, као и друге надлежне државне органе да спрече даљу бламажу државе и омогуће окончање избора за народне посланике.


Јовица Тодоровић
председник Одбора Народне странке за правосуђе
заменик члана Републичке изборне комисије