Народна странка

Ивана Парлић: Када отерамо Рио Тинто из Лознице, отерали смо их из целе Србије

Ивана Парлић: Када отерамо Рио Тинто из Лознице, отерали смо их из целе Србије

Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић изјавила је данас да ће компанија Рио Тинто отићи из Србије када под притиском незадовољних грађана и јавности буде спречена да отвори рудник литијума код Лознице, који би био погубан за животну средину у целој западној Србији.

"За мене не постоји разлика између Добриње и Лознице. Када отерамо Рио Тинто из Лознице, мислим да смо их тада отерали из целе Србије. Израз отерали није прегруб, него прави. Копање литијума је једнако уништавању природне средине, штета која не може да се замисли и која значи трајно девастирање Србије“, рекла је Ивана Парлић за Радио Луна из Ужица.

Ивана  Парлић је истакла да је реч о „једној од најважнијих тема у Србији, и политичкој и грађанској, и нешто што би треба све да нас уједини“.

„Веома је опасно када се грађанима сервира прича да је ово политика, а не екологија. Екологија је политика, све је политика. Питање јесте политичко, али је надстраначко. Тражимо уједињен став и позивамо и друге организације да буду са нама, поред или испред нас против раскопавања Србије“, навела је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је рекла да недавно усвојене измене и допуне Закона о рударству воде „претварању Србије у колонију“.
„Према том закону, Србија ће бити понуђена разним инвеститорима у смислу рударења, каменолома. Те измене представљају развлашћивање људи и локалне самоуправе у смислу да се она ништа и не пита, да држава може да направи такозвани партнерски однос, углавном са страним инвеститором и да му се на сваки начин омогући да што лакше спроводи своја истраживања и експлоатацију руда“, навела је Ивана Парлић.

Посланици Народне скупштине Републике Србије усвојили су 20. априла измене Закона о рударству и геолошким истраживањима који би требало да, како је навела Влада Србије, створи услове за „ефикасније и одрживо управљање минералним и другим геолошким ресурсима“ Србије и за повећање инвестиција у геолошка истраживања и рударство.

„Они могу да доносе законе и такве ствари су легалне, али не и легитимне, нити су у интересу грађана Србије и ми их нећемо спроводити, мењаћемо их“, рекла је Ивана Парлић.

Ивана Парлић је рекла да сви који дођу у Бор и Мајданпек могу да се увере „како изгледа пакао на земљи“.