Народна странка

Народна странка: СНС кадрови ЕПС-у и ексер покварили, годинама убацују блато у електрану

Народна странка: СНС кадрови ЕПС-у и ексер покварили, годинама убацују блато у електрану

Народна странка саопштила је данас да је „катастрофа у Електропривреди Србије“ потврдила да власт СНС-а „уме и ексер да поквари“, и да је неопходно сменити читаву руководећу структуру ЕПС-а, а те људе позвати на одговорност, јер су својим погубним деловањем хиљаде људи оставили без струје и починили штету која се већ мери стотинама милиона евра, а плаћају је сви грађани Србије.

„Ко год био смењен, а први на одговорност мора бити позван в.д генералног директора ЕПС-а Милорад Грчић, нови људи не могу одмах решити проблеме, али могу зауставити срљање у пропаст. Не би требало заборавити ни челнике синдиката, који су све знали, али су ћутали да би сачували своје позиције“, наводи се у саопштењу Народне странке.

„Систем ЕПС-а је јак и тром, тешко га је уништити, али СНС ’стручњацима’ и то полази за руком. Зато је неопходно хитно деловати како се ЕПС не би потпуно распао“, додаје се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је суноврат почето именовањем Грчића за директора ЕПС-а, човека који је пре тога водио печењару у Обреновцу, и доласка великог броја кадрова са дипломама на којима се још мастило није осушило.

„Ускочили су на руководеће функције са врло мало или нимало искуства, али су имали чланску карту СНС-а. Запослени у Колубари нису реаговали, јер су били уплашени због велике репресије. Ко год да се супротставио и нешто рекао, смањења му је плата или је премештен на радно место удаљено више десетина километара. То је био ефикасан рецепт да већина заћути и пусти мањину да ради шта хоће и како хоће“, навела је Народна странка.

Уследиле су и последице – рушење багера по недовољно припремљеним трасама, повреде на раду, ненаменско трошење државних пара и сумњиве набавке.

„Садашње стање у ЕПС-у је такво да угља има, али нема откривеног угља. То значи да је још од поплава почело ископавање угља на конто јаловине да би се добио што бољи резултат и јавна похвала од председника Александра Вучића“, пише у саопштењу.

„У Колубари је на неким местима потребно откопати и до 3,5 тоне јаловине да би се добила тона угља. Када је лоше ишло са јаловином, уследило је ’стручно’ решење – у термоелектрану у Обреновцу слате су композиције угља измешаног са блатом, који нема довољно калорија неопходних за процес сагоревања у електрани“, наводи Народна странка.

Да би се надоместио недостатак калоричне вредности угља, морао се употребити мазут, и велики је проблем што је то трајало не само годину или две дана, него много дуже, закључује се у саопштењу.