Народна странка

Марковић: Власт да заштити грађане којима одузимају земљу за борски рудник

Марковић: Власт да заштити грађане којима одузимају земљу за борски рудник

Председник Градског одбора Народне странке Бор Драган Марковић позвао је данас локалну власт да се заузме за решавање проблема грађанина Златибора Крачуновића, који је девет дана штрајковао глађу јер се противи одузимању земље која му је експроприсана у селу Слатина за потребе ширења борског рудника у власништву стране компаније „Зиђин мајнинг“.

„Позивам власт да стане на страну Крачуновића и свих грађана који имају сличан проблем, а не на страну компаније ’Зиђин мајнинг’, и да се издигне изнад партијске послушности СНС-у. Власт су бирали грађани да заступа њихове интересе, а не страна компанија“, рекао је Марковић, који је и председник одборничке групе Уједињена опозиција Бора у локалном парламенту.

Крачуновића је данас Хитна помоћ одвезла у болницу, пошто му се здравствено стање погоршало.

„Земља је одузета по накарадном Закону о експропријацији који је донела власт СНС-а. Компанија ’Зиђин мајнинг’, која је у власништву фирме ’Чукару Пеки Б.В.’ са седиштем у Холандији, прошле године је зарадила 35 милијарди динара, а Крачуновићу није исплаћена накнанда за 80 ари шуме. То земљиште је сада уписано у катастру као власништво ’Зиђин мајнинга’“, рекао је Марковић.

На слици: Марковић и Крачуновић

Марковић је навео да се компанија „Зиђин мајнинг“ „толико осилила“ да не прихвата тржишне цене које је прописала Пореска управа Србије, па су поједини грађани, којима је по Закону о експропријацији одузета имовина, принуђени да воде судске спорове против те компаније, која се уписала као власник пољопривредног земљишта, иако није исплатила пољопривреднике нити се бави пољопривредом.

„Безобразлук иде толико далеко да из ’Зиђин мајнинга’ вређају власнике имања речима  ’траже за своја имања износ као да је земља у Војводини’, али ’Зиђин мајнинг’ прећуткује да је у околлини Бора реч о земљи богатој златом и бакром“, рекао је Марковић.

Марковић је истакао да Крачуновићу прети одузимање целокупног имања, јер је „још осам хектара у плану за експропријацију“.

„Готово цела Слатина је планирана за проширивање рудника“, подсетио је Марковић.

Марковић је истакао да Златибор Крачуновић „ни по коју цену не жели да прода своју имовину страној фирми“.

„Он је спреман да имовину поклони за болницу, школу или за нешто што ће бити у интересу грађана, а не странаца“, рекао је Марковић.

Марковић је навео да је у градској скупштини више пута тражио допуну дневног реда како би се расправљало о проблемима које грађани имају због експропријације и „Зиђин мајнинга“, али да је власт сваки пут то одбила.