Народна странка

Станковић: У суботу морамо да покажемо противљење Рио Тинту и свему што власт представља

Станковић: У суботу морамо да покажемо противљење Рио Тинту и свему што власт представља

Председник Градског одбора Народне странке Ниш Ђорђе Станковић позвао је данас грађане Ниша и целе Србије да у суботу изађу на протест и мирно искажу незадовољство због планираног отварања рудника литијума компаније Рио Тинто и закона о експропријацији и референдуму који ће „олакшати тровање земље, воде и ваздуха“.

„Дух слободе се шири по целој Србији. Масовни протести ће улити наду у промене, а најаве сукоба одвраћају људе од протеста, и зато би мирно требало да покажемо наше противљење претварању наше земље у затровану рударску колонију“, рекао је Станковић за портал „Јужне вести“.

„Рио Тинто и закони о референдуму и експропријацији су за председника Србије Александра Вучића оно што је за председника Црне Горе Мила Ђукановића био закон о верским заједницама и протести у Србији ће бити све масовнији“, додао је Станковић.

Станковић је позвао полицију да ради свој посао, јер полицајци добијају плате од пореза који плаћају и грађани који се противе политици власти, уместо да својим нечињењем допусти хулиганима дозволи да чекићима и моткама пребијају грађане.

Председник нишког одбора Народне странке истакао је да Рио Тинто намерава да се прошири по целој Србији, а да власт то допушта законом експропријацији, који омогућава „постепено отимање земље за ископавање литијума“.

„Немачка и Чешка имају више литијума од Србије, али је Србија најлакша за манипулацију, јер аутократска и корумпирана власт може да каже ’ја ћу то да ти завршим’. Није поента само у отварању рудника, него и у томе што ће људи постати избеглице не само због економских разлога, већ и зато што неће моћи да дишу чист ваздух“, рекао је Станковић.  

Станковић је навео да Ниш у последњих десет година има један од најмањих градских буџета по глави становника, односно дупло мање од Београда и Новог Сада по глави становника.  

Председник Нишког одбора Народне странке додао да је буџет Ниша 2021. годину износио 11,7 милијарди динара, од којих је остварено око 10 милијарди, док је само пет одсто потрошено за капиталне инвестиције - два кружна тока код „Делте“ и поплочавање моста у центру града.

„Став Народне странке је да је Нишу потребан буџет од 30 милијарди динара да би могао да се развија“, рекао је Станковић.  

Станковић је подсетио да ће аква парк у Нишу коштати две милијарде динара, односно 18 милиона евра, и додао да је то пројекат који не зарађује, него троши.

„Немамо ништа против аква парка, наравно, али је постојећи пројекат предимензиониран. Новцем који је предвиђен за аква парк могуће је спровести пет различитих капиталних пројеката и да сви уђу у износ од две милијарде динара, а значајнији су од аква парка“, закључио је Станковић.