Народна странка

Станковић: Лаки метро у Нишу дупло би убрзао саобраћај кроз град

Станковић: Лаки метро у Нишу дупло би убрзао саобраћај кроз град

Потпредседник Народне странке Ђорђе Станковић изјавио је данас да програм те странке за Ниш предвиђа да до 2028. године буде изграђена трамвајска линија, односно „лаки метро“, уз будући Јужни булевар чија је градња планирана дуж садашње трасе железничке пруге која пролази кроз тај град.

„То је решење које би било и економски исплативо и корисно за грађане, јер би саобраћај био дупло убрзан. Власт СНС-а пуних десет година само шминка Ниш, односно бави се ситним али видљивим поправкама, док читаву деценију занемарује дугорочне интересе Нишлија и нашег града, попут измештања пруге. Тај пројекат није био један од приоритета власти СНС-а“, рекао је Станковић телевизији Нова С.  

Станковић је додао да власт поново обећава да ће изместити пругу до 2024. године и ту изградити Јужни булевар.

„То ће вероватно бити још једно неиспуњено обећање СНС-а, али ће 2024. године бити одржани локални избори на којима ће се догодити промена власти“, рекао је Станковић, који је и председник Градског одбора Народне странке Ниш.

Станковић је навео да би „лаки метро“ спојио општину Палилула и Нишку Бању и умрежио та два дела града.

„Тако би се отворила могућност да се и други делови града споје са Палилулом. Пантелеј би такође требало спојити са центром Ниша, а један од начина спајања, који не би додатно оптеретио саобраћај, управо би био ’лаки метро’“, рекао је Станковић.

Станковић је подсетио да су сличне идеје остварене у многим градовима Европе, попут Беча и Братиславе.