Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Дан Дунава дочекујемо као еколошка црна рупа

Одбор за заштиту животне средине: Дан Дунава дочекујемо као еколошка црна рупа

Ове године 29. јун, Дан Дунава, обележава 14 држава потписница Међународне конвенције о заштити Дунава.

Србија и ове године Дан Дунава дочекује као еколошка црна рупа Европе, као једина земља која своја отпадне воде испушта директно у Дунав без пречишћавања.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине подсећа да је из године у годину ситуација са загађењем животне средине све алармантнија.

Главни кривац за тренутну ситуацију су нестручни и корумпирани кадрови из власти, који годинама уназад врше девастацију животне средине Београда па тако и Дунава, друге реке по величини у Европи.

Решавање проблема отпадних вода у главном граду требало би вратити у институције на челу са стручним и образованим људима.

Народна странка изражава сумњу да ће новоизабрани градоначелник Београда Александар Шапић имати више слуха и адекватнији тим од свог претходника да се са овим проблемима избори, узимајући у обзир како се опходио према обалама и водама реке Саве у време док је обављао функцију председника општине Нови Београд.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине нуди решење за отпадне воде у виду парцијалне изградње пречистача отпадне воде са капацитетом до 400.000 еквивалент становника.

Народна странка је предвидела овакав начин пројектовања и реализације изградње пречистача, а јавност се са детаљима може упознати у Програму за Београд на сајту Народне странке.

Решавање проблема загађења река и животне средине вратићемо под окриље министарства, проблеме ћемо решавати сукцесивно.

Ситуација са загађењем је алармантна и сматрамо да времена за губљење више нема.

Не желимо да будемо и даље еколошка црна рупа на току Дунава, коју обилазе упућени туристи али и научници у својим експедицијама на путу ка Црном мору.

Зато ћемо се отворено и искрено залагати да река Дунав на територији Србије буде третирана једнако добро као и у развијеним државама Европе кроз које протиче.

 

Одбор Народне странке за заштиту животне средине