Народна странка

Новаковић: Милоше, када ћеш ухапсити Вучевића?

Новаковић: Милоше, када ћеш ухапсити Вучевића?

Посланик и председник новосадског одбора Народне странке Борислав Новаковић изјавио је да би функционер СНС-а и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поред потпредседничког места у Влади Србије, пошто је правник, могао да буде и министар правде или унутрашњих послова.

„То значи да би био у контакту са предметима и поступцима који се тичу криминалних активности локалне власти Новог Сада у време његовог градоначелниковања, дакле, требало би да самог себе процесуира. Могао бих помало цинично, али не без правног основа, да му поставим питање 'Милоше, када ћеш ухапсити Вучевића'", рекао је Новаковић за недељник „Време“.

Новаковић је додао да је Вучевић „репрезентативни изданак успешног СНС-овца“, који је све мане претворио у врлине – просечност, полтронство и ћутологију“.

Председник Градског одбора Народне странке Нови Сад је оценио да орочавање мандата будуће Владе Србије на две године „значи нову коалицију или нове изборе“.

„Са Аном Брнабић до 2024. године и Вучевићем после тога Србија је, спортски речено, добила ’двојац са кормиларом’. Ана Брнабић и Вучевић су ту да веслају, а кормилар Вучић ће одредити број завеслаја, маршруту, правац, деонице и одредиште“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да Србију као последица рата у Украјини очекују две трауматичне инфлације, несташица и свеопште нестабилности.

„Зато је Вучићева идеја да 2024. године прошири коалицију са ’одговорним’ странкама које су у центру, мало лево и мало десно“, рекао је Новаковић.

„Тим потезом ће у најтежим околностима покушати да увуче део опозиције у власт. Намера му, наравно, није да подели власт, него одговорност и да тако додано избламира опозицију у околностима које чине немогућом успешност власти“, додао је Новаковић.

Новаковић је навео да не верује у Вучићево повлачење са чела СНС-а.

„Он може формално да се повуче са места председника партије, али суштински Вучић је као дух Хамлетовог оца и још дуго ће лебдети над странком и опредељивати све кључне одлуке“, рекао је Новаковић.

Новаковић је оценио да Вучићево одуговлачење да именује мандатара има унутарстраначку, унутрашњеполитичку и спољнополитичку логику и поруку.

„Унутарстраначка логика је прилично банална али чврсто функционише од оснивања СНС-а. Код већине у СНС-у превладава став да изборе не добијају они као организација него Вучић као неприкосновен политички ауторитет. Из тог уверења је настао и садо-мазохистички однос Вучића и његове странке, садржан у логици ’Вучић је све, ми смо ништа’“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да битку унутар странке добија онај ко покаже више снисходљивости, полтронског понашања и жеље за потчињавањем, а да испада из игре онај ко „изгуби  живце или лоше самери своје могућности и амбиције“ као Небојша Стефановић.

„На унутрашњеполитичком плану Вучић мрцварењем и бесомучним растезањем политичког процеса доводи коалиционе партнере у потпуно инфериорну позицију. Тако они у преговорима прихватају оно што им Вучић ’поклони’, а не оно што би они хтели“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да Вучић на спољнополитичком плану учвршћује „страни фактор“ у уверењу да је „вучићоцентричан“ систем неокрњен и да свако решење подразумева искључиво његову арбитражу, што њима веома поједностављује комуникацију.

„Тако су  сви на свој начин задовољни и задовољени, а ми као друштво тонемо у пропаст“, закључио је Новаковић.