Народна странка

Новаковић: Ко је крив, начелник или градоначелник

Новаковић: Ко је крив, начелник или градоначелник

Поводом јучерашње изјаве градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да је "претходних дана било покушаја диверзије водоснабдевања у Новом Саду", као и упозорења да су о томе "обавештени Безбедносно-информативна агенција и полиција", скренуо бих пажњу јавности на три чињенице које градоначелник прећуткује како би избегао властиту одговорност.

Прво, није први пут да се Безбедносно-информативна агенција од стране представника актуелне власти позива да ради оно што није њен посао.

Од клизишта у Грделичкој клисури до проблема водоснабдевања Новог Сада, упорно се позива БИА да решава проблеме који нису у њеној надлежности.

Зашто? Само зато да би се професионални пропусти, аљкавост и јавашлук актуелних власти заташкали, а цео "случај" приказао као "диверзија" и намерни инцидент оних који не мисле добро нашој држави.

Основни задатак БИА је да штити безбедност Републике Србије, а не да истражује проблеме водоснабдевања Новог Сада.

Ако постоји основана сумња да неко намерно саботира уредно снабдевање водом града Новог Сада - то је посао полиције и тужилаштва, а не БИА-е.

Друго, пуних десет година не постоји  осмишљено и планско инвестирање како би се водоснабдевања Новог Сада учинило квалитетним и стабилним.

Постојећи капацитети су пројектовани и грађени у време када је Нови Сад имао око 300.000 становника.

У Новом Саду тренутно живи више од 500.000 хиљада становника, са даљим трендом увећања.

У времену које је остало иза нас требало је ревитализовати старе бунаре, градити нове бунаре сирове воде и инвестирати у нову фабрику воде.

Дакле, требало је повећати капацитете питке воде који ће уважити не само чињеницу да наш град постао полумилионски, него и пратити пројекцију демографа који предвиђају да ће за 20 година у Новом Саду живети више од 700.000 становника.

Све то није рађено и зато данас Нови Сад нема довољно питке воде.
     
Треће, у такозваним вршним периодима, када се троши највише воде, а то су по правилу јул и август, када у дугом низу дана температура не пада испод 30 степени, неопходно је активирати резервоар воде на Мишелуку.

Нажалост, капацитети воде на Мишелуку, у којем се вода преко ноћи акумулира да би преко дана била потиснута у водоводни систем већ одавно нису довољни за елементарне потребе у летњим месецима.

Дакле, стари капацитети су дотрајали и оскудни, а нови резервоари на сремској страни нису саграђени.
    
Сви наведени проблеми немају везе са БИА. Напротив, реч је о очитим пропустима челника градске власти.

Није водоснабдевање у надлежности начелника, него градоначелника.

Нема потребе да Милош Вучевић изиграва комуналног Илију Чворовића. За промену могао би да ради посао за који је плаћен.
     
Напокон, снабдевање водом Новог Сада, основна је и најважнија комунална делатност.

Овако скандалозно урушавање комуналног система је незабележено у ближој прошлости нашег града и изнова актуелизује потребу расписивања ванредних локалних избора, јер ова градска управа демонстрира аматеризам и потпуно одсуство занатског познавања управљања градом.

Политичка логика је сурово јасна: што дуже буду избегавали изборе, пораз СНС-а ће бити убедљивији.

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад