Народна странка

Новаковић: Вучевић до милиона евра изменом плана градње

Новаковић: Вучевић до милиона евра изменом плана градње

Потпредседник Народне странке, председник Градског одбора Нови Сад и бивши градоначелник тог града Борислав Новаковић изнео је нове основане сумње на коруптивне радње градоначелника Милоша Вучевића (СНС).

Новаковић је на конференцији за новинаре испред Пупинове палате у најстрожем центру Новог Сада рекао да је та палата пример трговине утицајем и оптужио Вучевића да је изменама урбанистичког плана омогућио инвеститору Галенс д.о.о. да оствари енормну зараду.

„Оно што се догодило овде могуће је само ако постоји спрега градске власти и урбанистичке и грађевинске мафије. Конкретно, реч је о трговини утицајем, коју је учинио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић погодујући компанији Галенс“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је према претходном урбанистичком плану тог дела града било предвиђено да се изгради степенаста зграда са пет, четири и три спрата.

„Шта се догодило – донели су нови план и тамо где је било приземље плус пет, ставили су приземље плус осам спратова, централна кула уместо на четири повећана је на 12 спратова, а у трећем делу уместо три на 11 спратова. Тиме је квадратура објекта увећана са 18.000 на 31.000 квадратних метара. То значи да је увећана за 13.000 квадрата, а то по цени од 2.000 евра доноси профит од додатних 26 милиона евра. То је био основни коруптивни мотив градоначелника Вучевића да у дослуху са компанијом Галенс омогући тој фирми да гради знатно већу зграду“, казао је Новаковић.

Новаковић је позвао Вучевића да се изјасни о томе колико је коруптивно зарадио на томе, а тужилаштво и полицију да испитају овај случај.

Новаковић је казао да је изградњом огромне палате на релативно малом простору нарушена урбанистичка и естетска целина тог дела градског језгра.

Према његовим речима, слични „марифетлуци“ догодили су се и на другим градилиштима Галенса у Новом Саду, који је последњих година израстао у највећег инвеститора у главном граду Војводине.
Галенс империју, која је основана 2009. године, чине компаније Галенс инвест д.о.о, Авенија Галенс инвест д.о.о., Пројект Галенс инвест д.о.о. све у Новом Саду, и Галенс инвест д.о.о. Нови Београд-Београд као и Галенс инвест д.о.о. Београд-Звездара.

Истовремено, Галенс има и два огранка у Новом Саду и један на Златибору. У различитим варијантама заступници и директори тих привредних друштава су Радољуб Голубовић, Владимир Шојић, Славиша Тошић и Бојан Галић.

 

Објављено на сајту листа "Данас".