Народна странка

Новаковић: Србија и Нови Сад тону у дужничко ропство

Новаковић: Србија и Нови Сад тону у дужничко ропство

Поводом састанка градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића са челницима кинеске компаније "Шангдонг" и саопштења у ком се истиче да смо још један корак "ближе изградњи новог пешачко-бициклистичког моста преко Дунава", желим да истакнем четири чињенице:

Прво, до данашњег дана нико није видео идејно решење, односно грађевинске и архитектонске карактеристике новог моста.

Вероватно зато што међународног конкурса и уобичајене законске процедуре уопште неће бити, ни у фази пројектовања ни у фази изградње моста.

Друго, градња пешачко-бициклистичког моста није први пројекат који се реализује на коруптиван начин и мимо свих процедура.

Истим системом "проглашења пројеката од националног интереса" избегава се јавно надметање и већ је најављена градња фрушкогорског коридора, новог друмског моста преко Дунава на потезу Булевар Европе - Сремска Каменица и изградња централног пречистача отпадних вода.

Треће, ово је пословни модел по којем се инфраструктурне инвестиције у Србији реализују тако што из кинеских кредита граде и раде кинеске фирме.

Тако кредитно задужење остаје Србији, профит књиже кинеске фирме, а домаћа грађевинска оператива остаје без посла и прихода.

Дакле, реч је о пројектима који су у свим битним аспектима изузетно штетни.

Четврто, обим и вредност послова које кинеске фирме у Србији реализују кроз кинеске кредите, којима се наша земља убрзано и неконтролисано задужује, попримају забрињавајући карактер. Србија брзим кораком срља у дужничко ропство.

Напокон, као држава која своје законодавство и стандарде доводи у склад са оним што су очекивања од кандидата за пријем у ЕУ, ово је скандалозно одступање од свих процедура и критеријума који би наш систем учинили компатибилним европском.

 

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад