Народна странка

Новаковић: Подела новца партијским медијима

Новаковић: Подела новца партијским медијима

Одлуком градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића од 29. априла донето је Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области информисања за 2021. годину.

Поново је градоначелник поделио средстава по партијском задатку, мимо свих мерила и јавног интереса. Уз мале изузетке, не постоји нити један динар од укупног износа од 32,6 милиона који је дељен објективно и професионално.
Прво, потпуно је шокантно да се огромна средства усмеравају према медијима који уопште не извештавају из Новог Сада.

Можда СНС има страначки интерес да управо ти медији добијају буџетска средства, али интерес грађана Новог Сада је да средства буду додељена медијима који објективно и непристрасно прате догађаје из јавног и политичког живота Новог Сада.

Иначе, реч је о медијима, који се фаворизују не само у Новом Саду него и у другим општинама и градовима са територије АП Војводине, приликом поделе "медијског колача".

Друго, реч је, уз незнатна одступања, о медијима који чине пропагандни апарат СНС-а. Поставља се логично питање зашто би грађани Новог Сада плаћали програме РТВ Панчево, као једног од власника агенције Тањуг, а да притом агенције Бета и Фонет, као узорне медијске куће остану без икакве буџетске подршке?

Који је интерес Новог Сада да се "Адриа медиа" групи Игора Жежеља, власника портала и листа Курир, доделе средстава у висини од 900.000 динара за три пројекта?

Зашто портал Мондо који никад не извештава о релевантним и важним темама за грађане Новог Сада добија 2,4 милиона динара?

У суштини реч је о криминалном послу, јер поменути медији само фиктивно правдају та средства, будући да би стварно правдање подразумевало перманентне извештаје, који по правилу изостају.

Биће занимљиво видети како ће средства у висини од 1,8 милиона динара правдати Дигитал медиа за пројекат 24/Седам: Нови Сад.

Дода ли се томе и бизаран детаљ да извесни Милан Швељо из Црвенке за пројекат "Чист Нови Сад" добија 700.000 динара, овај скандал добија и поспрдну ноту.

Дакле, основни смисао да грађани Новог Сада буду истинито, непристрасно, правовремено и потпуно информисани овом одлуком градоначелника Милоша Вучевића је грубо и цинично изигран.

Овом одлуком се не финансирају независни медији него пропагандна машина СНС-а.

 

Борислав Новаковић
председник ГО Народне странке за Нови Сад