Народна странка

Новаковић: Вучевић штити криминалца Босанца, полиција и тужилаштво опструишу процес

Новаковић: Вучевић штити криминалца Босанца, полиција и тужилаштво опструишу процес

Посланик и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас „осуђени новосадски криминалац“ Марко Босанац Боске ужива заштиту СНС-а и министра одбране Милоша Вучевића и да полиција и тужилаштво због тога „намерно аљкаво поступају и опструишу процес“ по кривичној пријави поднетој против Босанца због пребијања демонстранта на протесту одржаном 4. децембра 2021. године.

„Постоје фотографије на којима се јасно види да Босанац удара демонстранта. Сви у Новом Саду знају да је на фотографији Босанац – сви осим полиције и тужилаштва. Позивам их да не опструирају истрагу, него да несумњиво утврде шта се догодило, а ми се нећемо смирити док се овај случај не реши“, рекао је Новаковић на конференцији за новинаре испред новосадске полиције.

Новаковић је подсетио да су Народна странка и друге опозиционе партије поднеле су 10. децембра кривичну пријаву против Марка Босанца Боскета због насилничког понашања на протесту против Рио Тина и Закона о експропријацији, и додао да до данас нема информација шта се у вези са том пријавом догодило у тужилаштву и полицији.

„Крајем октобра, дакле, десет месеци од подношења пријаве, стигао нам је допис полиције у којем нас пита да ли имамо снимке којима бисмо могли да поткрепимо тврдње да се догодило насилничко понашање. То јасно говори да полиција у овом случају поступа аљкаво, неажурно и да намерно опструише поступак“, рекао је Новаковић.  

Новаковић је показао фотографије на којима се, како је истакао, види Босанац како удара демонстранта и како претходно долази на протест, и додао да је Босанац осуђени криминалац јер је раније осуђиван због насилничког понашања.  

„Постоји прегршт фотографија и снимак на Јутубу (Yоутубе), а полиција нас 10 месеци касније пита да ли имамо снимке. Сви медији су пренели да се догодио инцидент и да је Босанац ударио једног демонстранта. Није посао странака да воде истрагу, јер само тужилаштво и полиција имају овлашћења да воде истрагу, и имају методе и начине да несумњиво утврде идентитет човека који се насилнички понашао“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да су подносиоци кривичне пријаве полицији проследили фотографију и снимак који постоје на информативним порталима и друштвеним мрежама, а да је полиција могла их користи чим је поднета кривичну пријаву, а не да после 10 месеци тражи да јој се доставе фотографије које су доступне свакоме ко има приступ интернету.

„Зашто и поред јасних доказа истрага тапка у месту? Зато што Босанца штити министар одбране и бивши градоначелник Новог Сада Милош Вучевић“, рекао је Новаковић, и показао фотографију на којој се виде Босанац, Вучевић и министарка културе Маја Гојковић, снимљену када је Босанац био кум славе СНС-а.

„Дакле, осуђивани новосадски криминалац, особа која је због насилничког понашања осуђена на шест месеци затвора, блиски Вучевићев пријатељ и кум славе СНС-а, има заштиту те странке“, додао је Новаковић.

Новаковић је навео да би „сви криминалци у Новом Саду препознали да се на фотографијама налази Босанац, а да је једини који то не зна начелник новосадске полиције Горан Радоњић“.

„Скрећем пажњу Радоњићу да је кренуо утабаним стазама својих претходника на тој функцији Милорада Шушњића и Слободана Малешића, који су због кривичних радњи завршили у притвору. Подсећам да постоји кривично дело помагања извршиоцу после учињеног кривичног дела“, закључио је Новаковић.

 

Фото: Бета