Народна странка

Новаковић: Непотребна ковид болница на Мишелуку у Новом Саду

Новаковић: Непотребна ковид болница на Мишелуку у Новом Саду

Градња ковид болнице коју је најавила градска власт у Новом Саду спорна је у свим стручним и битним аспектима ове инвестиције.

Прво, одабрано је погрешно време за градњу овог објекта. Ковид болнице се граде на почетку, а не на крају пандемије.

Наиме, потпуно је јасно да пандемија улази у своју завршну фазу. Процес вакцинације, број грађана који су прележали болест или имали асимптоматски облик ове болести, као и чињеница да је постојећи систем уз велика напрезања и пожртвовање медицинских радника издржао главни удар ковида чини градњу ковид болнице непотребном и нерационалном инвестицијом.

Друго, одабрано је неадекватно место за градњу тог објекта пошто је намера градских власти да по окончању пандемије овај објекат претворе у градску болницу.

Комуникацијски је потпуно непримерено да градска болница буде удаљена осам километара од Клиничког центра Војводине.

У интересу пацијената и бољег функционисања здравственог система је да градска болница и КЦВ буду на што мањој раздаљини како би збрињавање ургентних случајева било брзо и неометано.

Треће, распоред простора ковид болнице и будуће градске болнице није истоветан. Напротив, пошто градска болница има бројне службе и сложенију медицинску структуру, то практично значи да ће просторно уподобљавање ковид болнице у градску болницу након окончања пандемије бити, заправо, нова инвестиција што овај пројекат чини економски спорним.

Посебно наглашавамо да Градски одбор Народне странке Нови Сад сматра да је градња градске болнице неопходна за боље функционисање здравственог система у Новом Саду, али не на овај начин и не на месту које је градска власт определила да се гради.

Борислав Новаковић
председник Градског одбора Народне странке Нови Сад