Народна странка

Новаковић: Хитно пустити све ухапшене у Новом Саду

Новаковић: Хитно пустити све ухапшене у Новом Саду

Посланик и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је недопустиво и скандалозно хапшење активиста у Новом Саду који се противе начину на који се гради „кинески мост“ и да сви ухапшени хитно морају бити пуштени без одлагања.

„Недопустиви су физички напад и привођење активиста. У цивилизованој и правној држави не смеју се хапсити људи који слободно изражавају свој став, јер или ћемо имати хапшење и тортуру или демократију, а полиција хапси еколошке активисте са дела обале Дунава познатог као Шодрош, који представља плућа Новог Сада“, рекао је Новаковић на конфенцији за новинаре у Скупштини Србије.

Новаковић је истакао да власт нема слуха да разговара са грађанима о најважнијим инвестицијама, попут „кинеског моста“.

„Градња ’кинеског моста’ је спорна правно, економски и политички“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је у правном делу спорно то што се све инвестиције са Кинезима проглашавају за инвестиције од националног значаја како би се избегли тендери, односно јавна надметања за добијање послова.  

„То значи да је реч о коруптивном моделу којим кинеске фирме добијају послове непосредном погодбом“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да грађани Новог Сада и стручна јавност нису видели како би мост требало да изгледа ни архитектонски ни грађевински и ниједног тренутка нису биле укључене ни стручна ни политичка јавност.

„Економски, спорно је што се гради, као и Фрушкогорски коридор, новцем из кинеског кредита. Кинеска држава даје кредит, раде кинеске фирме које остварују профит, а нама остаје дуг и наша грађевинска оператива књижи губитак“, рекао је Новаковић.

Новаковић је додао да је политички спорно то што „ниједног тренутка није отворена јавна расправа“, а већ две године активисти, политичке и невладине организације указују на проблем и објашњавају зашто је на том месту лоше градити мост.  

„Сваки мост је добродошао и што је више мостова, град је развијенији и ми у принципу нисмо против моста, али смо против да се мост гради на том месту и на тај начин“, закључио је Новаковић.