Народна странка

Новаковић: Време ради против Вучића, што више одлаже нове изборе више ризикује пораз

Новаковић: Време ради против Вучића, што више одлаже нове изборе више ризикује пораз

Посланик и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је данас да је новоизабрана Влада Србије „орочена до 2024. године“, а да би избори могли да буду расписани и раније, јер „време ради против“ председника СНС-а и Србије Александра Вучића.

„Криза је све већа и боље ће проћи ако што пре распише изборе, док одуговлачењем све више ризикује пораз. Време неће бити његов савезник. Он не може да управља економском кризом. Само у последњих месец дана власт се задужила за 1,56 милијарди евра“, рекао је Новаковић телевизији Н1.  

Новаковић је навео да је „економска криза генератор и да се паралелно појачава и политичка криза јер Вучић „не спушта мостове“, не гради дијалог и не отвара ниједно питање на цивилизован начин док се проблеми гомилају.

„Садашња поскупљења и званична инфлација од 14 одсто, односно незванична од 50 одсто, тек су увертира у оно што следи. Поскупели су млеко, јаја, месу, али економска криза нас је тек окрзнула и удар тек следи. Очекујем грозну економску ситуацију и, нажалост, многи људи ће остати без посла“, рекао је Новаковић.  

Новаковић је Србију упоредио са „експрес лонцем без писка у којем све кува“.

„Када дође до побуне, то ће бити друштвени прасак. То провоцира власт која не даје ниједан институционални механизам да се проблеми расправе на цивилизован начин“, рекао је Новаковић.

Новаковић је навео да је Вучић „окренуо леђа Европи и полако али сигурно гради неку другу алтернативу“.

„Све што ради у последње време ми говори да Србија не иде у правцу уподобљавања европским стандардима. Европска комисија је у свом извештају констатовала да не постоји никакав напредак у домену слободе изражавања и одреда је дала негативне оцене“, рекао је Новаковић.

Упитан о ситуацији на Косову и Метохији, Новаковић је одговорио да је реч о „игроказу Аљбина Куртија и Александра Вучића у којем Курти изиграва великог заштитника албанских интереса а Вучић великог заштитника интереса Србије“.

„Када је реч о регистарским таблицама, портпарол ЕУ Петер Стано је данас рекао да ће се тај проблем решавати у наредних десет месеци и да ће обе стране добити десет месеци да се тај проблем реши на бесконфликтан начин, а Вучић и Курти вештачки изазивају тензије да би се представили као велики браниоци националних интереса“, рекао је Новаковић.

На питање о инциденту у Скупштини Србије, Новаковић је одговорио да је морао да се брани од ружних добацивања посланика СНС-а.

„Миленко Јованов ми је добацио ’дођи ако смеш’, и то је тренутак у којем сам морао да реагујем, нажалост, примерено уличном бонтону, али ако пред собом имате особу која разуме само улични бонтон и ако ће поштовати само ако станете наспрам ње, онда морате тако да поступате“, рекао је Новаковић.

Новаковић је истакао да Нови Сад има „најжилавију, најотпоронију и најборбенију опозициону сцену“ и људе који се буне против градње моста на Шодрошу и реализације пројекта „Нови Сад на води“.

„У динамици побуне увек постоји борбена мањина и мала група која се буни би требало да ослободи страха ћутљиву већину“, рекао је Новаковић.

„Новом Саду је потребан сваки мост на Дунаву, али ми споримо градњу моста због три разлога. Први је што је кинеска фирма ангажована без тендера. Други је што није отворена расправа да ли би мост требало да буде на том месту, јер је било паметније да је померен ка Бачкој Паланци.  Трећи је што је премер радова показао да мост кошта 130 милиона евра, а уговор је потписан на 170 милиона - где се дедоше 40 милиона евра вишка“, упитао је Новаковић.

На питање о новом градоначелнику Новог Сада Милану Ђурићу, Новаковић је одговорио да је реч о „човеку континуитета“ који је биран зато што ће бити послушан.

„Он ће бити продужена рука досадашњег градоначелника Милоша Вучевића и неће урадити ништа без сагласности Вучевића. Градска структура је окружена криминалцима попут Марка Босанца Боскета, коме је дат посао од 100 милиона евра за очитавање бројила по целој Србији, и Слободана Милутиновића Снајпера, који је зеленаш и бавио се изнудама“, закључио је Новаковић, који је и бивши градоначелник Новог Сада.