Народна странка

Боровић: Локалне самоуправе ускраћене за 30 одсто прихода од новчаних казни у саобраћају

Боровић: Локалне самоуправе ускраћене за 30 одсто прихода од новчаних казни у саобраћају

Измене Закона о безбедности саобраћаја на путевима ускратиће буџете локалних самоуправа за износе наплаћених новчаних казни за прекршаје и привредне преступе по прописима о безбедности саобраћаја на путевима.

По досадашњем Закону о безбедности саобраћаја на путевима, средства од новчаних казни за прекршаје и привредне преступе предвиђена прописима о безбедности саобраћаја на путевима, у висини од 70 од припадала су републичком буџету, а у висини од 30 одсто буџетима локалних самоуправа на чијим територијама су прекршај учињени.

Постојећи закон је предвиђао да се од 70 одсто средстава која су припадала републичком буџету, 75 одсто користи за потребе Министарства унутрашњих послова. Од 30 одсто средстава која су припадала буџетима локалних самоуправа, 50 одсто се користило за поправљање саобраћајне инфраструктуре на територијама општина и градова на чијим су територијама прекршај учињени.

Изменама закона се предвиђа да комплетан износ средстава од новчаних казни за прекршаје и привредне преступе припада републичком, без учешћа у буџетима локалних самоуправа.

То значи потпуну централизацију одлучивања о коришћењу средстава за финансирање унапређења безбедности саобраћаја на путевима и давање овлашћења МУП-у и министру унутрашњих послова.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије