Народна странка

Боровић: Ново задуживање државе - али директном погодбом?

Боровић: Ново задуживање државе - али директном погодбом?

Главна карактеристика режима од 2012. године је потпуна тајност рада Владе и нижих нивоа власти и сакривање од јавности кључних детаља закључених уговора.

Било да се ради о продаји државних предузећа, научних института, државне имовине или о уговарању изградње инфраструктуре, куповини добара или коришћењу услуга.

Директна погодба са једним учесником је постало правило са оправданом сумњом о великој штети нанетој држави у односу да су процеси били отворени и јавни.

Недавно је донета и Уредба о општим условима за емисију и продају државних хартија од вредности где се по први пут предвиђа продаја државних обвезница и директном погодбом.

Влада Србије у техничком мандату ће управо данас додатно задужити државу емитовањем нових обвезница у вредности од 370 милиона евра за покривање буџетског дефицита и рефинансирање доспелих обавеза на основу јавног дуга.

Вероватно ће бити активиран члан 38 поненуте Уредбе о продаји обвезница директном погодбом са квалификованим инвеститором. У том члану се наводи да "изузетно, Влада може одлучити да државне хартије прода директном продајом...".

Дакле изузетно и у ретким околностима. А ретке околности су нажалост ситуација, да за српским хартијама од вредности више не постоји готово никакво интересовање, да свака емисија доживи дебакл, да се већ оглашене продаје неколико пута "реотварају" са све већом купонском стопом и све мањом продајом обвезница. Тај проблем неће решити њихова директна продаја, напротив. Како су финансијске прошле директне продаје рецимо Черног или ПКБ, тако ће проћи продаја обвезница.

Велики проблем је отплата јавног дуга а држава емисијом обвезница или кредита неће успети да рефинансира доспеле обавезе и покриће дефицита. Или ће цена рефинансирања имати тешке последице по јавне финансије у времену пред нама.

Због свега овога, носиоци овог режима ће морати да положе рачун и одговарају због некомпетентног, неодговорног и коруптивног понашања и директног угрожавања интереса државе и грађана.  

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије