Народна странка

Боровић: Због штеточинског режима, цене струје и гаса у 2023 иду “у небо”

Боровић: Због штеточинског режима, цене струје и гаса у 2023 иду “у небо”

Премијерка Брнабић је изјавила, да су током владавине СНС почеле позитивне промене у ЕПС и у целом енергетском сектору. Какав цинизам, јер већ првог јануара цене струје скачу за 10 одсто, а гаса за 11 одсто, а тек следи велики раст цена у 2023. Последње поскупљење гаса је било у августу од девет одсто а струје првог септембра од 6,5 одсто. Због тих “позитивних промена” позван је ММФ-у да спашава јавне финансије и енергетски сектор који су пред потпуним колапсом.

Стабилне земље не траже помоћ ММФ-а, него оне у великим проблемима изазваних својом неодговорном политиком. Зато се сарадњом са Фондом не треба хвалити већ напротив. У тим пакетима, држава добија конкретне мере које мора спровести. Често има и ванекономских услова али и захтева за продају великих система. Основни мотив ММФ-а је очекивано, да држава редовно враћа дуг без обзира на терет који ће поднети грађани, највећим делом они најсиромашнији.

Због разваљене енергетике пре свега, Србија је позвала ММФ у помоћ и постигла споразум о 24-месечном стенд-бај аранжману са Фондом. Оно што за сада поуздано знамо, да Србија сигурно мора да повећа цене гаса и електичне енергије у наредном периоду, 1. маја и 1. новембра 2023 године, као и 1. маја 2024. године а да је у сврху спашавања јавних финансија намењен износ од 2,4 милијарде евра.

У тим договореним терминима, увећање цена гаса треба да буде минимално 10 одсто. Цене струје ће бити повећаване истом динамиком али ће, по, речима министра финансија, повећање цена зависити од “уштеда струје” привреде и грађана. То значи, да ће цене гаса само у 2023. години бити веће за најмање 30 одсдто, а вероватно и струје, јер ће само од септембра до Нове године поскупети 17 одсто. А где расту цене енергената расте и инфлација. Срећна вам Нова (енергетска) 2023. година.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије