Народна странка

Боровић: Акциза ни на шта – ЕПС наплаћује акцизе и ПДВ на струју и када нема утрошка електричне енергије

Боровић: Акциза ни на шта – ЕПС наплаћује акцизе и ПДВ на струју и када нема утрошка електричне енергије

Министарка енергетике и вечита потпредседница владе Србије Михаиловић нас плаши великим повећањем цене струје и захтева жртве свих грађана Србије као одговоран чин према држави.

Министарка нас извештава да се у ЕПС није улагало годинама, па смо због тога дошли у ситуацију да струју увозимо уместо да је извозимо по астрономским ценама.

То све говори министарка енергетике у два мандата, потпредседница владе у више мандата и члан најужег руководства СНС од оснивања.

А тешке злоупотребе у ЕПС трају годинама искључиво на терет и преко леђа грађана.

Плаћају и оно што се нигде у свету не плаћа. Рецимо рачун за електричну енергију за кућу на селу у време када у ној нико није боравио износи 869,6 динара.

Утрошак енергије је 0 (нула) али ту је намет на обрачунску снагу, трошак гарантованог снадбевача, и неизбежна такса за РТС.

Али права отимачина је на акцизу на струју која је уведена 2015. године и која је на рачуну без обзира што је утрошак електричне енергије нула.

Акциза и припадајући ПДВ ни на шта.

Поред стратешких грешака због којих је ЕПС доведен пред колапс, годинама се из њега исисава новац у разне партијске или парапартијске фирме, преко намештених тендера, непотребних и финансијски пренадуваних вредности набавки, партијског запошљавања где се у канцеларијама тражи "столица више".

Чак и за очитавање утрошка електричне енергије, ангажоване су екстерне агенције уместо да то ради прекобројна армија административаца запослених у ЕПС који буквално не раде ништа.


Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије