Народна странка

Боровић: Србија у опасности од епидемије сиромаштва

Боровић: Србија у опасности од епидемије сиромаштва

Србија предстојећи период глобалних економских турбуленција дочекује са све већим бројем реално сиромашних грађана и готово да се ради о епидемији сиромаштва у Србији.

Стање је већ драматично јер ће се само у овој години због погубног утицаја инфлације додатно повећати армију сиромашних грађана.

Народна странка инсистира на хитном доношењу новог Закона о социјалној заштити и Стратегији за борбу против сиромаштва, јер их је живот учинио одавно превазиђеним.

То залагање је потпуно у складу за хитним мерама Народне странке предложених да би се спасио минимални стандард грађана и обезбедио њихов готово биолошки опстанак.

И по постојећим, безобразно ниским критеријумима и категоризацијама границе сиромаштва, број оних који су у апсолутном сиромаштву у 2020. години био је близу пола милиона људи.

Два милиона је у ризику од сиромаштва по критеријумима сиромаштва и социјалне искључености, које не мери само финансијско сиромаштво него и материјалну ускраћеност.

По анкети о приходима и условима живота и тешкоћама да саставе "крај са крајем", застрашујући је податак да се 2020. године 88 одсто грађана изјаснило да има тешкоће да састави крај са крајем. Сада је стање још горе.

Наравно да Закон о социјалној заштити неће укинути сиромаштво декретом али ће приморати државу да поступа у складу са новим финансијским и другим обавезама према социјално угроженим грађанима који ће бити унети у закон.

Морају се променити стандарди и дефиниције одређивања сиромаштва, јер то више не сме бити везано само за одсуство хране за основно биолошко преживљавање или немање крова над главом.

Сиромашан је и онај који нема могућност плаћања комуналних или здравствених услуга, школовања деце, одласка на одмор или минимум издвајања за културу.

Држава мора ући у борбу против сиромаштва, мора да прекине јадну праксу да ни сви сиромашни нису у систему социјалне заштите јер нису ни евидентирани, да многи не знају своја права или не знају како да их административно остваре.

Често им држава одмаже да то право остваре, попут праксе центара за социјални рад кроз доказивање "пропуштене зараде" односно тврдњи да се намерно пропушта прилика за зараду само да би од државе тражили помоћ.


Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије