Народна странка

Боровић: Порез на луксуз

Боровић: Порез на луксуз

Народна странка је за увођење посебног пореза на луксуз као социјалног коректива у ситуацији огромног социјалног раслојавања нашег друштва.

Сведоци смо да задњих година расподела друштвеног богатства пре личи на отимачину мањине над већином јер, највећим делом, није заснована на резултатима рада и способностима те мањине већ је плод корупције, недозвољеног клијентелизма и политичких привилегија.

Тај слој супер богатих грађана, поред пореза на доходак и имовину, мора да поднесе део терета економске кризе кроз додатно опорезивање на луксуз, односно преко пореза на добра која нису доступна највећем броју грађана Србије.

Ради се о опорезивању скупих статусних производа попут ексклузивних јахти и бродова, приватних авиона, скупоцених аутомобила, луксузних сатова и скупог накита.

То би били директни персонални порези који се не могу превалити на друге обвезнике попут индиректних пореза као што је ПДВ.

Пореске стопе би биле прогресивне у зависности од висине вредности те статусне робе.

Прикупљена средства од пореза на луксуз би се могла наменски усмеравати за помоћ најугроженијем социјалним категоријама, деци без родитеља или лечењу деце у иностранству.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије