Народна странка

Боровић: Народна странка покренуће поступак за раскид приватизације ПКБ-а

Боровић: Народна странка покренуће поступак за раскид приватизације ПКБ-а

Народна странка најавила је данас да ће покренути поступак за раскид приватизације ПКБ-а, који је компанија „Ал Дахра“ из Уједињених Арапских Емирата купила за 107 милиона евра, пошто је претходно ПКБ пре приватизације „намерно оштећен за 550 милиона евра“.  

„’Ал Дахра’ није испунила ниједан од услова прописаних обавезујућим уговором са државом, по којем је била обавезна да уложи 30 милиона евра и да задржи исти обим и квалитет производње, а са друге стране је укинула 10 газдинстава, док држава не реагује на очигледне неправилности“, рекао je телевизији Н1 председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд, економиста Борислав Боровић.

Боровић је истакао да 1. новембра „истичу обавезе ’Ал Дахре’“ према држави Србији и да после тога та компанија „може да ради шта хоће“.

„Може да потпуно затвори производњу у компанији која обезбеђује храну за велики број Београђана, и може да се претвори у грађевинску фирму“, рекао је Боровић.

Боровић је навео да је Народна странка у последњих годину и по дана прикупљала документе и да је установила велики број неправилности и током приватизације ПКБ-а и након што је та компанија продата „Ал Дахри“.

„Надлежни органи морају детаљно да испитају цео процес, који је почео 2014. године одлуком Владе Србије да субвенциониште само 300 крава у ПКБ-у од укупно 8.300 крава, што значи да субвенцијом није обухваћено 8.000 крава, чиме је ПКБ директно угрожен“, рекао је Боровић.

Боровић је истакао да је ПКБ пре приватизације лошим одлукама „намерно оштећен за укупно 550 милиона евра“.
„Министарство грађевинарства је крајем 2015. године почело да прекњижава на ПКБ државно земљиште које је та компанија користила, што је недозвољено, и на крају је државно земљиште прекњижено на приватну корпорацију ПКБ. Да није тога било, приватизација не би била могућа“, рекао је Боровић.

Боровић је навео да је приликом приватизације одређена цена од 105 милиона евра, уз услов да потенцијални купац има промет од 400 милиона евра.

„Ниједна фирма из Србије није испуњавала тај услов и појавио се један понуђач који је купио ПКБ по цени од 107 милиона евра, да не буде баш да је купио по почетној цени“, рекао је Боровић.