Народна странка

Борислав Боровић: Да власт мисли добро пензионерима, вратила би им отете пензије

Борислав Боровић: Да власт мисли добро пензионерима, вратила би им отете пензије

Председник Србије Александар Вучић наставља провидну маркетиншку и нефер игру са пензионерима у Србији најављујући нове “поклоне” у новцу у овој години и у фебруару следеће године.

Да држава и председник заиста мисле добро пензионерима одмах би им вратили противзаконито и противуставно отетих 830 милиона евра у динарима, кад нам већ државна каса “прелива”, како нас убеђује председник.
Наводни поклони су тројански коњ и подвала коју ћемо сви платити, па и пензионери, јер каса не да не прелива, већ је бременита огромним буџетским дефицитом за ову годину.

Поново обмањивати милионе пензионера којима је отимано од уста и од терапија није ни људски ни етички, нарочито ако се зна да милион њих живи од пензија мањих хиљаду динара дневно.

Дакле, тек после евентуалних враћања отетих пензија, које се нажалост неће десити у мандату ове власти, већ у режији Народне странке која је то зацртала и обећала у свом програму, има смисла и места за емпатију према пензионерима која је сада код председника Србије само вербална и празна.

Али ни тада кроз једнократну милостињу, већ кроз системску заштиту стандарда пензионера кроз повећање пензија које би пратило раст цена робе широке потрошње. Садашњи такозвани швајцарски модел им то свакако не омогућава, јер пензије падају у односу на плате више него пре његовог увођења. И то не зато што су плате превисоке, а инфлација мала, већ зато што ни плате не расту у складу са трошковима живота, а званична инфлација не одражава реални раст цена роба који директно погађају стандард грађана, а посебно пензионера. Од цена хране, јестивог уља, комуналних услуга, бензина, струје, пореза на имовину...

Најава председника о овим једнократним ”поклонима” државе је и очигледан пример политичке корупције и системског подмићивања бирача, па и пензионера пред предстојеће изборе.

То се свакако односи и на најаве повећања плата у државној администрацији, које би по свим економских резонима требало да прати раст БДП, јер није нормално да оне брже расту од раста бруто националног дохотка, а посебно од плата у реалном сектору који и једини прави новододату вредност.

Наравно, и даље је задуживање извор ових наводних доброчинстава власти и свакако не неке успешне економије са суфицитом како нас непрекидно обмањују влада и председник.

Ми смо један тужни експеримент параполитичке економије у режији ове власти, чија је једина идеја да триковима завара бираче не би ли још мало опстали на власти.

 

Борислав Боровић,
председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд