Народна странка

Боровић: Народна банка да заштити народ од дивљања цена банкарских услуга

Боровић: Народна банка да заштити народ од дивљања цена банкарских услуга

Крајње је време да институција која се званично зове Народна банка Србије заштити народ од неконтролисаног дивљања цена банкарских услуга за које не постоје никаква смислена економска оправдања и разлози.

Све се своди на хир банкара да више или мање захвате од грађана који користе њихове услуге, а има елемената за сумњу о злоупотреби банкарског положаја банака у наплаћивању својих услуга.

НБС мора да успостави (непостојећу) регулативу за контролу висине али и промене цена банкарских услуга које тренутно зависе искључиво од банака, јер једина одбрана грађана као банкарских клијената се своди на њихово непристајање на нове услуге и цене са могућношћу да промене банку.

Ситуација је трагикомична, јер код било које друге банке услови су исти или слични.

Банке у Србији су већ обавестиле клијенте да припремају наплату нових услуга али и вишеструко поскупљење постојеће услуга према корисницима које ће ступити на снагу 1. августа.

Поред наплате нових услуга које се до сада банке нису наплаћивале, поскупљења већ постојећих и скупих услуга се крећу од 50 одсто за издавање чекова до више од 1.500 одсто за доставу картица на кућну адресу.  

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије