Народна странка

Боровић: Колико званична инфлација одговара стварној инфлацији?

Боровић: Колико званична инфлација одговара стварној инфлацији?

Народна странка тражи од Владе Србије, односно од Републичког завоза да статистику (РЗС), да објави конкретне податке које користи за обрачун званичне међугодишње стопе инфлације у Србији.

Инфлација је порез за сиромашне а таквих је Србији све више. Њихов субјективни осећај али и објективни салдо њихових кућних буџета им показује, да је она много већа од званичних 14 одсто, колико је била за септембар.

Свакако да из психолошких разлога може да дође до раскорака између професионално израчунате инфлације и перцепције о висини инфлације.

Од тога да раст цена привлачи више пажње него стабилне цене или пад цена, да се више примећују редовни готовински трошкови, да се често не узима у обзир да раст цена може настати и због раста квалитета производа итд.

Ипак, РЗС је дужан да изађе са следећим конкретним подацима. Шта конкретно чини корпу производа и услуга која се узимају за обрачун инфлације? Које конкретне цене користи РЗС за сваки појединачни производ и услугу? На основу које методологије је дошао до тих цена, узимајући у обзир да се оне морају односити на целу територију Србије са различитим ценама из различитих трговина и различитих региона Србије?

Мора да објави и пондере које је користио за све конкретне робе и услуге и начина и на који начин је до њих дошао, јер од пондера зависи колико раст цена сваког појединачног производа и услуге утиче на укупну стопу инфлације.

Пондер мора да одсликава просечне потрошачке навике свих домаћинстава јер стопа инфлације зависи и од удела сваког производа у просечној личној потрошњи домаћинства и учесталости његове куповине.  

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије