Народна странка

Боровић: „Економски тигар” на 38. месту у Европи по куповној моћи грађана

Боровић: „Економски тигар” на 38. месту у Европи по куповној моћи грађана

Стандард већине грађана Србије је озбиљно угрожен и пре овог таласа поскупљења и Народна странка упозорава да је први задатак државе одбрана становништва од растућег сиромаштва које му прети и због наглог скока цена, посебно хране, енергената и комуналних услуга на које отпада две трећине примања већине наших суграђана.

Народна странка је јасно изашла са хитним економским мерама чијом применом би се делимично амортизовао овај ценовни удар.

Инфлација доноси и веће фискалне приходе држави и она мора да их употреби у циљу заштите становништва кроз смањење акциза или ПДВ-а.

Не вреде много неутемељени хвалоспеви званичника о Србији као “економском тигру” када реални показатељи говоре другачије.

Србија није економски тигар, чак није ни лидер међу државама Западног Балкана, а тек није међу земљама бивше Југославије ако се посматрају реални параметри о БДП-у по глави становника и БДП усклађен са паритетом куповне моћи.  

Она је лидер само ако се посматрају три земље још увек недефинисаног конструкта „Отворени Балкан“, али то је слаба утеха јер је реч о тужном економском зачељу Европе.

По номиналном БДП-у по глави становника, Србија је на 87. месту у свету или на 38. месту у Европи, по подацима Светске банке за 2021. годину.

БДП по глави становника Србије је 2021. године је знатно мањи него у Словенији и Хрватској, али и Црној Гори, а лошије стање је само у Северној Македонији и БиХ, а од европских земаља још и у Албанији, Молдавији и Украјини.

Истоветна је ситуација и када се упоређује БДП по глави становника усклађен са паритетом куповне моћи – GDP per capita (PPP).

То јесте забрињавајуће, јер је реч о параметру који најверније одсликава стандард грађана и њихову куповну моћ. И по овом параметру смо на 38. месту, иза Белорусије, Бугарске и Црне Горе.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије