Народна странка

Боровић: Приватизација ЕПС-а, ломљење кичме српске привреде

Боровић: Приватизација ЕПС-а, ломљење кичме српске привреде

Ако се не спречи, приватизација ЕПС-а је готова ствар. Дуго и детаљно планирана, операција је почела 2014. године, када је донет закључак владе о реорганизацији овог јавног предузећа у акционарско друштво.

Разлика између ЈП и АД је што се Јавно предузеће не може приватизовати јер обавља јавну делатност, а АД може. Шест година касније, крајем 2022. године, Наџорни одбор ЕПС-а усвојио је одлуку о трансформацији и дао предлог Влади Србије да промени форму ЕПС-а у затворено акционарско друштво са 100 одсто акција у власништву државе.

Коначно, почетком априла, Наџорни одбор ЕПС-а усвојио је предлог Министарства рударства и енергетике за трансформацију овог јавног предузећа у акционарско друштво.

Скупштина ЕПС-а ће имати једног члана(?) кога именује влада и то ће највероватније бити министар енергетике. Он(а) ће имати и потпуну контролу над НО, јер управо он(а) бира чланове Наџорног одбора. Иако министарка Ђедовић негира да ће ЕПС бити приватизован, демантује је лично председник Републике.

Он је нешто раније тим поводом најавио излазак ЕПС-а на Лондонску берзу, али је додао "да ће Србија увек имати већински контролни пакет", или другим речима, потврдио да ће се продавати акције ЕПС-а, вероватно до нивоа без контролног пакета.

Паралелно, намерно се смањивала његова књиговодствена вредност, а лоше управљање је припремило јавност да га је боље продати него да прави губитке које сви покривамо.

Савршена ситуација за приватизацију нашег најзначајнијег предузећа, одлучујуће стратешке важности.

 

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије