Народна странка

Боровић: Београд Београђанима а не политичким менаџерима и бахатим инвеститорима

Боровић: Београд Београђанима а не политичким менаџерима и бахатим инвеститорима

Ако се о Београду буду питали Београђани а не политички менаџери и бахати инвеститори, Београд ће бити лепше и удобније место за живот.

Ако буде обрнуто, за њега вечито важити Корбизјеов опис – најружнији град на најлепшем месту на свету.

Једино грађани Београда могу да одлучују какав Београд желе, каквим мостовима ће прелазити реке, како да путују Београдом, шта ће бити са његовим историјским четвртима.

Београд није интерес само једне генерације, морају се питати и они који су у њему живели али и они који ће тек у њему живети.

Београд не сме бити симбол дивље градње, сече дрвеће по парковима и зеленим оазама, угрожавања главног водоизворишта, бахаћења инвеститора који “краду” гаражна и паркинг места, зеленило, вртиће и дечија игралишта.

Београђани су за фабрику отпадних вода, више мостова, за боље путеве, неупоредиво бољи јавни превоз. Они не желе да већину свог времена проведу у саобраћају, већ на радним местима, у својим домовима, местима културних и других дешавања.

Уместо позоришта, опере или филхармоније, добили смо приватни арапски пројекат на обали Саве, екстериторију у којој не важе закони Србије.

То Београђани нису желели, као што нико од стручних удружења или факултета није прихватио ту политичку агресију без упоришта у струци, која је потиснута на срамни ниво у последње време.

Има ли веће срамоте или примера у свету, од повлачења београдских факултета из пројекта метроа због сирове доминације политичког незнања и бахатости над академском честитошћу и знањем.

Буду ли се питали Београђани, биће више домова културе, болница без бесконачних листа чекања, школа са бесплатним уџбеницима и топлим оброцима, више базена, више школског спорта без чланарина, безбедног окружења за децу без дилера који их вребају на улици и око школа, градском управом повезаном са грађанима преко дигиталних шалтера.

Да би се грађани Београда убудуће заиста питали о кључним темама свог града, нова градска власт требало би да их консултује путем референдума, грађанских изјашњавања и иницијатива.


Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије