Народна странка

Народна странка Београд: Министарство културе и информисања наноси штету уметницима и радницима у култури

Народна странка Београд: Министарство културе и информисања наноси штету уметницима и радницима у култури

Одбор за културу Народне странке Београд истиче да Министарство културе и информисања, услед нестручности партијски запослених кадрова, наноси штету уметницима и радницима у култури.

Европски фонд за подршку копродукције и дистрибуције креативних кинематографских и аудио-визуелних дела „Euroimages“ покренуо је трогодишњи пилот – програм подршке копродукцијама ТВ серија 2023-2025. „Euroimages“ овакве пројекте већ дуго спроводи на пољу копродукције дугометражних филмских дела. Од августа је упућен позив земљама „Euroimages“ (и Србији) да се придруже програму.

Програмски менаџер Alex Traila потврдио је 15. августа 2023. године на сарајевским „CineLink Danima industrije“ да ће програм објавити  први позив у септембру. Министарство културе Словеније се прикључује 15. августа 2023. године, портал Савета Европе средином септембра најављује да је конкурс од 02.10.2023. до 31.10.2023. године. За све то време наше Министарство културе и информисања, на челу са правницом Мајом Гојковић, бави се сакаћењем Предлога закона о јавном информисању и Предлога закона о електронским медијима. Због тога нису стигли да се баве културом. Споразум између Министарства културе и Савета Европе о финансирању Пројекта „Програм подршке ТВ серијама“ потписују 24.10.2023. године. Рок је 31.10.2023. године, па је питање да ли ће ико ове године успети да пошаље пријаву?

Министарство културе, на челу са правницом Мајом Гојковић, својим нечињењем наноси огромну штету уметницима и радницима у култури. Конкурси се касно расписују у календарској години, средства се додељују тек у другом делу године, чиме се онемогућава рад и планирање уметника и установа, а сада и кашњење у потписивању Споразума.

Очигледно је да се партијски кадрови без квалификација и одговарајућих знања постављају на кључна места у министарствима и да се овакви пропусти у раду представљају као успех. Народна странка сматра да култури треба посветити много више пажње и поставити на руководећа места људе који ће допринети њеном развоју кроз правовремено деловање.

 

Одбор за културу Народне странке Београд